Traje do 22. aprila
40

Otvorena izložba u čast preminulog Anura Hadžiomerspahića, događaju prisustvovali brojni posjetioci

L. R.
Izložba u čast Anuru Hadžiomerspahiću (Foto: T. S./Klix.ba)
Izložba u čast Anuru Hadžiomerspahiću (Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom dodjele Plakete Grada Sarajeva jučer je u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti otvorena izložba u čast preminulog umjetnika Anura Hadžiomerspahića.

Izložba pod nazivom "Anur mapa art" obuhvatila je nagrađene radove, a među brojnim posjetiocima, prisustvovale su i javne ličnosti kao što su Jasmila Žbanić, Danis Tanović, Dino Šaran, Damir Nikšić, Jasmin Duraković, Mladen Jeličić Troko i brojni drugi. Izložba će biti otvorena do 22. aprila.

Na svečanoj sjednici Vijeća koja se održala 6. aprila upriličeno je i posthumno priznanje Anuru Hadžiomerspahiću, odnosno Plaketa Grada Sarajeva za doprinos razvoju grada.

"Kroz proteklih četvrt vijeka od 1992. godine do 2017. godine Anur je bio kreator svih vizionarskih planova razvoja projekta Ars Aevi i autor kapitalne strategije da Sarajevo pozove Muzeje Evrope da odaberu najpoznatije umjetnike svijeta, koji su svoja reprezentativna djela darovali Gradu Sarajevu", izjavio je Enver Enjo Hadžiomerspahić, Anurov otac i osnivač kulturnog projekata Ars Aevi.

Podsjećamo, Anur Hadžiomerspahić bio je cijenjeni bh. grafički dizajner i osnivač Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu. Diplomirao je na Evropskom institutu za dizajn te na Akademiji likovnih umjetnosti u Milanu. Svojim radovima često je kritikovao društvo, a sarađivao je i s brojnim bh. ličnostima.