Kultura
37

Lovorka Nemeš-Dular donosi "Čistoću i strast duše" na Sarajevsku zimu

Klix.ba
Lovorka Nemeš-Dular
Lovorka Nemeš-Dular
Internacionalni festival Sarajevska Zima 2015 Duša za sarajevsku publiku priređuje koncert slovenačke pijanistice Lovorke Nemeš-Dular pod nazivom "Čistoća i strast duše".

Koncert će se realizirati 13. februara, u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić, sa početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Pijanistica Lovorka Nemeš-Dular studirala je u klasi prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak, Arba Valdme, Konstantina Bogina i Marine Horak. Završila je i studij muzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Usavršavala se između ostalog i kod Jacoba Lateinera, Igora Lazka, Vladimira Ogarkova, Olega Maisenberga i Nikolaja Luganskog. Nastupala je kao solistica, sa orkestrom i u različitim kamernim ansamblima (sa flautistima, pjevačima, u klavirskom duu) u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Italiji, Njemačkoj i Estoniji. 2008. je za recital na 41. tribini Darko Lukić u Zagrebu primila Nagradu dvorane Vatroslav Lisinski.

Prošle je godine izdana ploča Evterpi, sa djelima kompozitora Žarka Živkovića, na kojoj predstavlja njena solistička dionica pretežni dio. U pripremi je i ploča Wagnerovih pjesama i klavirskih djela u njenoj izvedbi. Pjevačku dionicu izvodi sopranistica Teja Saksida. Ove će godine nastupiti sa Orkestrom RTV Slovenija kao solistica u 1. Klavirskom koncertu slovenskog kompozitora Janeza Matičiča, koji ove godine slavi 90. godišnjicu. Pored solističkih i kamernih nastupa Lovorka Nemeš Dular snima za RTV Slovenija, piše stručne članke i podučava klavir na muzičkoj školi Grosuplje. Iskazuje afinitet prema djelima 19., 20. i 21. stoljeća.