Kultura
0

Bogat kulturni program Sarajevske zime i u narednim danima

Klix.ba
Ovogodišnji Internacionalni festival Sarajevska Zima 2016 "Duša" i u narednim danima sarajevskoj publici nudi bogat kulturni program iz svih oblasti umjetnosti.

Večeras će se realizirati koncert slovenačkog umjetnika Boštjana Perovšeka “Bio Industrial Acoustica – Impro” u Clubu Monument, sa početkom u 19:00 sati. Boštjan Perovšek je kompozitor kao i soundscape umjetnik, koji komponuje eksperimentalnu, elektro – akustičnu muziku. Specijaliziran je u kreiranju bio-akustične muzike bazirane na zvucima životinja, posebno insekata. Večerašnji nastup će biti održan u formi dueta sa kolegom kompozitorom i gitaristom Etbinom Stefančićem.

U oblasti filmskog festivala Sarajevske Zime, jučer je otvorena Sedmica japanskog filma na Akademiji scenskih umjetnosti, koja će trajati do 29. februara. Projekcije filmova se realiziraju svakog dana od 18:00 sati. Filmovi koji će biti prikazani su: My Little Nightmare, Tamako in Moratorium, Petal Dance, Jyokyo Monogatari. Ulaz na projekcije je slobodan.

U okviru Sarajevske Zime, večeras će se u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 19:30 sati, realizirati muzičko – scenski performans “Moje drugo ja”- Rijada Ljutovića, inspirisan četvrtom besjedom: Aristofan, iz Platonove “Gozbe”.

U oblasti savremene plesne scene Internacionalnog festivala Sarajevska Zima i Sartra, u nedjelju 28. februara, sa početkom u 20:00 sati, u Vijećnici će se realizirati plesni performans američke umjetnice Janis Brenner & Dancers. Ulaz je slobodan.

U oblasti vizualnih umjetnosti u toku su izložbe: 25 godina IPC-a (Galerija Hanikah), Izložba umjetničke Grupe 9+ i samostalna izložba “Imigracija Duše” – Maje Skenderović (Historijski muzej BiH), Samostalna izložba “Geometrija duše – Mikrokosmos” – Azre Hamzagić (Galerija Preporod), izložba “Gravure holokreta” Ljiljane Rajković “ (Novi Hram).

Takodjer, u oblasti vizualnih umjetnosti, 28. februara, otvorit će se izložba Adele Nurković – Kulenović “Svijetli dodiri” (Galerija Preporod) u 18:00 sati. U ponedjeljak, 29. februara u 19:00 sati otvara se kolektivna izložba “Počiteljska priča” – Udruženje likovnih umjetnika BiH (Galerija Roman Petrović). Ulaz na sve izložbe je slobodan.