Kultura
11

Kroz predstavu "Romeo i Julija" Manojlović ruši barijere među narodima

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na značaj prevazilaženja predrasuda, jačanje povjerenja i nedostatka tolerancije upućuje predstava "Romeo i Julija“, koja će u režiji Mikija Manojlovića večeras biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

To je poručeno na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu, na kojoj je reditelj Predrag Miki Manojlović istakao da je velika stvar što su se u ovoj predstavi, koja govori o ljubavi, mržnji i komunikaciji, okupili umjetnici iz Beograda i Prištine i punim srcem i snagom radili zajedno.

"Odvija se u današnjem vremenu, u Veroni. Nema lokalni prizvuk. Ključna nit su mržnja, ljubav i jezik kao most, zid. Ovo je nešto pozitivno što se ne događa svakodnevno na području bivše države", kazao je Manojlović.

Budući da između srpskog i albanskog naroda i dalje postoji netrpeljivost, naglašava da je "Romeo i Julija“ još jedan dokaz da je kultura bila ta koja je uspjela da pređe barijere, kako teritorijalne tako i međuljudskim odnosima.

"Mržnja se prevazilazi tako što se ljudi koji je nemaju – susretnu i prepoznaju, te zajedno nešto urade i učine, a ne kako kažu 'bilo bi dobro', 'trebalo bi', 'biće'", izjavio je Manojlović, te poručio "uradite nešto" onima koji zaista žele da nam se događaju pozitivne stvari u društvu.

Saradnja srpskih i albanskih umjetnika tokom predstave, po riječima jednog od glavnih glumaca Mensura Safciua, pokazala je da "glumci ne mogu ostati zatvorenih osjećanja, jer ih to ne vodi nigdje“.

"Važno je da nakon svih nedaća na prostorima bivše države sačuvamo ljudskost i budemo duše i na taj način krenemo dalje", istakla je glumica Anita Mančić.

Ono što je Miki Manojlović uradio režirajući predstavu je, smatra glumac Uliks Fehmiu, ključ puta u budućnost – put pojedinca da pravi pozitivne korake, koji se multipliciraju i tako stvaraju dobro svim ljudima.

"'Romeo i Julija' je dobar pokazatelj da Srbi i Albanci mogu mnogo bolje i pametnije sarađivati", poručio je glumac Nebojša Glogovac.

Njegov kolega Tristan Halilaj istakao da mu je veliki izazov bilo naučiti jezik, jer se predstava izvodi na dva jezika – srpskom i albanskom.

Predstava je realizirana u produkcijama „Radionica Integracije“ i "Qendra multimedia“, čije je izvođenje omogućio Savjet za regionalnu saradnju (RCC) u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog festivala "Sarajevska zima“.

"Odnos duše Romea i Julije nije prekinula nijedna civilizacija", zaključio je direktor festivala Ibrahim Spahić, uoči večerašnje izvedbe predstave u Narodnom pozorištu.