Kultura
5

"Tuđe srce ili Pozorišni traktat o granici": Pogubne granice u našim glavama

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u srijedu sa početkom u 20 sati premijerno će biti odigrana predstava regionalnog karaktera "Tuđe srce ili Pozorišni traktat o granici", čiji je cilj skrenuti pažnju publike na pitanje slobode, posebno slobode kretanja kao osnovnog ljudskog prava s fokusom na odsustvo komunikacije državljana Bosne i Hercegovine i Kosova.

Autorski tim predstave koja je nastala u režiji Dine Mustafića i prema tekstu Biljane Srbljanović, čine albanski, kosovski, srbijanski i bh. državljani i državljanke različitih profesija (glumci, pisci, koreografi, reditelji). Radi se o prvom projektu Udruženja Art Hub - Centra za istraživanje i podsticanje izvedbenih umjetnosti Sarajevo.

Režiser Dino Mustafić je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je jedan od zadaka ove predstave staviti u fokus javnosti jedan od, kako je kazao civilizacijskih problema, a to je odsustvo komunikacije državljana Bosne i Hercegovine i Kosova, koji već duže od dvije decenije nemaju nikakvu komunikaciju kada je u pitanju promet ideja, ljudi i robe.

Ukazavši problem podizanja granica koje se uglavnom svode na nepriznavanje dokumenata druge države i uvođenje viza, Mustafić je pomenuo jednu drugu granicu, koju je ekipa koja je radila na predstavi prepoznala na Balkanu, a to je granica za koju kaže da nema vize, pečata...

"To je ta granica u glavama. Često cementirana granica, koja je pogubna za naše društvo na Balkanu. Ta granica je jedna od glavnih tema naše predstave. Mi se bavimo granicom kao fenomenom, sputavanja slobode, granica koja nam se nameće, koja je politička, administrativna i lična", poručio je Mustafić.

Istakao je da su predstavom pokušali regionalnom saradnjom i koprodukcijom sa ljudima koji dijele ista etnička i politička uvjerena napraviti zanimljivu predstavu.

Dodao je da te tekst  Biljane Srbljanović nastao razgovorima i intervjuima i istraživanjem dokumenata aktera koji glume u predstavi.

"Koliko su te priče odjednom iz tog ličnog, lokalnog aspekta postale univerzalne i važne kao priča o čovječanstvu danas, u Evropi danas. Mi opet živimo u trenutku kada nas pokušavaju omeđiti. Živimo u Evropi u kojoj je stvarnost da se dižu žilet žice. Ponovo živimo u civilizacijskom trenutku u kojem je granica najčešće spominjana riječ, uz izbjeglice", istakao je Mustafić.

Jedan od koautora ove predstave, ujedno i glumac, kosovski glumac Alban Ukaj koji trenutno živi i radi u Sarajevu, govoreći o problemima, komplikacijama kroz koje je prolazio dugih 12 godina koliko mu je trebalo da stekne državljanstvo BiH, kazao je da nije očekivao da će se jednog dana okupiti s drugim umjetnicima i raditi predstavu poput ove.

"Sve ono što sam ja smatrao da je strašno i da je tragično, što i jeste bilo na granicama i u institucijama, da će iz ove perspektive izgledati kao neki Monti Pajton. Meni je lično, kao i mojim prijateljima to oduzelo tolike godine života i živaca", kazao je Ukaj.

Smatra da je ovo prvi put da se na ovakav način govori o toj temi, a da to dolazi od umjetnika koji su s iskrenom namjerom došli da nešto kažu o tom problemu i da oni po prvi put kažu nešto što taj problem neće udubiti, nego će otvoriti oči bar jednom dijelu publike koji će sutra imati priliku premijerno gledati predstavu.

Premijera predstave "Tuđe srce ili Pozorišni traktat o granici" bit će održana i u Prištini i Beogradu, a očekuje se i veliki broj repriznih izvedbi u Bosni i Hercegovini.