Kultura
137

Predstava "Tuđe srce" osvojila srca publike u Prištini

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Velikim apluzom prištinska publika je večeras nagradila aktere predstave "Tuđe srce ili Pozorišni traktat o granici" u režiji Dine Mustafića, a prema dramskom predlošku Biljane Srbljanović.

Poznati glumci iz Bosne i Hercegovine i s Kosova: Alban Ukaj, Adriana Matoshi, Armend Smajli, Jelena Kordić Kuret i Jusuf Brkić u prepunoj sali Nacionalnog pozorišta Kosova digli su svoj glas protiv rigornoznog viznog režima između Kosova i Bosne i Hercegovine.

Predstava "Tuđe srce" je dokumentarističko-ispovedna, govori o osećaju poniženja i izolovanosti suspenzijom kretanja ili višesatnim čekanjem u kolonama ispred mnogih ambasada. U fokusu je Viza kao čarobna reč koja za mnoge znači dah slobode i prilike da se upoznaju druge zemlje i kulture.

Komad je urađen u produkciji udruženja "Art Hub" Centra za istraživanje i podsticanje izvođačkih umetnosti Sarajevo uz finansijsku podršku Fonda za otvoreno društvo BiH.

U autorskom timu su još i Đerđ Prevazi iz Tirane, Srđan Ćešić iz Beograda, Damir Imamović i Lejla Hodžić iz Sarajeva.

Predstava je pisana na dva jezika, bosanskom i albanskom i predstavlja lična iskustva aktera pri vađenju viza i uopšte o slobodi kretanja, barijerama i predrasudama.

Predstava "Tuđe srce" je deo šireg projekta civilnog društva Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije na podizanju svesti o postojanju problema viza i barijera.

U okviru tog projekta prošle nedelje je u Prištini organizovana i dvodnevna konferencija na temu "Vize - barijera u komunikaciji Kosova i BiH" koja je okupila predstavnike civilnog društva, medija i umetnika iz BiH, Srbije i s Kosova.