Kultura
84

"Romeo i Julija" u Sarajevu u režiji Mikija Manojlovića

Klix.ba
U ponedjeljak, 21. marta 2016. godine, Narodno pozorište u Sarajevu ugostit će predstavu koju su zajednički postavili Radionica integracije iz Beograda i Quendra Multimedia iz Prištine.

Riječ je o Šekspirovom komadu "Romeo i Julija", ali u svjetlu i ruhu opterećenih odnosa Prištine i Beograda kao i načinima kako da se gotovo nepremostive granice i barijere savladavaju.

Gostovanje u Sarajevu su podržali Savjet za regionalnu saradnju (RCC), Festival Sarajevska zima i Robert Bosch Stiftung.

Prema riječima reditelja Mikija Manojlovića, ova predstava "nije odraz političkog mišljenja, već je djelo ljudi koji imaju talenat, pamet i hrabrost. Svako od njih voli svoju naciju i ne mrzi tuđu. Velika je stvar što su se okupili umjetnici iz Beograda i Prištine i punog srca je radili zajedno".

Predstava se igra na albanskom i srpskom jeziku, odvija se u današnjem vremenu, u Veroni. Nema lokalni prizvuk, a ključne niti su joj mržnja, ljubav i jezik kao most ili zid. Činjenica da je predstava postavljena i da je bila hit i u Beogradu i Prištini, a i drugdje gdje je gostovala, je ozbiljan dokaz sasvim izvjesne i moguće regionalne komunikacije i saradnje, u ovom slučaju, srpskih i albanskih umjetnika, saopćeno je iz RCC-a.

Iskustvo postkonfliktnih odnosa među bivšim jugoslovenskim republikama govori da je kultura prva uspijevala savladati prepreke, kako teritorijalne tako i one među ljudima. Uspela je da, na najbrži i najbezbolniji način, otvori vrata toleranciji i interkulturalnom dijalogu. Ovaj projekat se obraća svim građanima, o kojima se, zapravo, u univerzalnoj Šekspirovoj drami i radi, a među kojima i dalje vlada netrpeljivost i netolerancija. Predstava upućuje na značaj prevazilaženja predrasuda, jačanje povjerenja i povećanje stepena tolerancije.

Aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju su prije svega usmjerene na pospješivanje regionalne saradnje na ekonomskom i društvenom planu. No, sastavni dio nastojanja da se podrži ekonomski oporavak i ubrza integracija u Evropsku uniju predstavlja i regionalna saradnja na polju umjetnosti i kulture. Samo u proteklih četrnaest mjeseci, RCC je omogućilo izvođenje predstave "Gospođa ministarka" beogradskog pozorišta Boško Buha u Sarajevu, gostovanje "Balkanskog špijuna u Sarajevu" u izvođenju sarajevskog Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i književno veče Vladimira Pištala u Sarajevu i Zijaha Sokolovića u Prištini.