250 učesnika
15

Konferencija "Evropski muzej godine: Inovacije u evropskim muzejima" uskoro u Sarajevu

Klix.ba
Ovog maja, Muzej ratnog djetinjstva domaćin je centralnog događaja na evropskoj muzejskoj sceni, konferencije Evropski muzej godine, koju organizira u saradnji sa Evropskim muzejskim forumom (EMF). Ovo je prvi put da se muzejska konferencija ovakve reputacije organizira u Bosni i Hercegovini.

Kroz svoj četrdesetogodišnji rad Evropski muzejski forum kontinuirano radi na promociji i razvoju kvalitete evropskih muzeja. Nagradu "Evropski muzej godine" osnovali su Kenneth Hudson i Richard Hoggart 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope.

Ukupno je 40 muzeja iz 17 evropskih zemalja kandidovano za nagrade u pet kategorija: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Silletto, Muzejska nagrada Portimao. Nagrađeni muzeji pokazuju inovativnost i izvrsnost u svom djelovanju, imaju značaj za svoju zajednicu, mijenjaju ustaljenu percepciju uloge muzeja, te promiču vrijednosti mira, razumijevanja, tolerancije i ljudskih prava. Upravo je Muzej ratnog djetinjstva dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu, što mu je i otvorilo vrata za domaćinstvo Konferencije za 2019. godinu.

Četverodnevna konferencija, na kojoj se očekuje oko 250 učesnika, predstavlja spoj radionica, predavanja, panela, a završava gala ceremonijom, odnosno ceremonijom dodjele nagrada, koja će se održati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Ostale lokacije konferencije su: Unitic biznis centar, Zemaljski muzej, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, rezidencija Britanskog Ambasadora u BiH, te Muzej ratnog djetinjstva.

"Ovu konferenciju dovodimo u Sarajevo prije svega da bismo promovirali lokalnu kulturnu scenu, odnosno da bismo pokazali da Sarajevo može biti domaćin važnih međunarodnih kulturnih događaja. I sam izbor lokacija na kojima održavamo konferenciju dokaz je našeg opredjeljenja da goste iz cijele Evrope upoznamo sa bh. kulturnim naslijeđem. I ne samo to, u program smo uspjeli uvrstiti i predstavljanje domaćih muzeja, što se dešava prvi put u dugoj historiji konferencije", rekao je Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva.

Istaknuti predavači koji će uzeti učešće na Konferenciji su: Suay Aksoy (Predsjednica Međunarodnog muzejskog komiteta – ICOM-a), Deyan Sudjic (Direktor Muzeja dizajna iz Londona, dobitnika nagrade Evropski muzej godine za 2018. godinu), Jasminko Halilović (Direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva), te Sharon Heal (Direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije). Na panelima će učestvovati još oko 50 govornika iz nekih od najznačajnijih i najinovativnijih evropskih muzeja, a cijeli program dostupan je na web-stranici konferencije: http://www.emya2019.com.

Realizaciju ovog događaja podržali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Delegacija Evropske Unije u BiH u ulozi glavnih pokrovitelja. Glavni sponzori su Ambasada Italije u BiH, Ambasada Velike Britanije u BiH, New Event i Ibes. Velika zahvalnost ide i ostalim partnerima i sponzorima: Narodnom pozorištu u Sarajevu, Zemaljskom muzeju u Sarajevu, Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Fondu memorijala, Ambasadi Republike Slovačke, Ambasadi Holandije, Grupaciji Hotel Evropa, firmama Klas i Mak Zara, te turističkim agencijama Insider i Funky tours. Medijski pokrovitelji Konferencije su Klix.ba, N1 i RSG radio.