Evropski muzej godine
72

Eksperti iz 24 evropske zemlje u Sarajevu: Muzeji su slika jedne nacije

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ovogodišnje izdanje konferencije Evropski muzej godine, u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma, okupilo je više od stotinu muzeja od kojih je njih četrdeset nominovano za pet nagrada koje dodjeljuje Evropski muzejski forum.

Održavanje ovog događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od velikog je značaja za afirmaciju bosanskohercegovačke kulturne scene, no treba istaknuti i to da je ovo prvi put da je domaćim muzejima data prilika da predstave svoj rad i aktivnosti kroz zvanični program EMYA konferencije.

"Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli dovesti muzejske eksperte iz 24 različite evropske zemlje u Sarajevo. Tu su najinovativniji lideri muzejske industrije koji će održati veliki broj prezentacija i zanimljivih panela i sigurna sam da će svaki biti popraćen 'živom' diskusijom", rekla je izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac.

Izrazila je nadu da ovo nije posljednji put da je Sarajevo domaćin ovako značajne konferencije koja mnogo doprinosi razvoju kulture i muzejske industrije.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mi smo od samog početka shvatili da želimo raditi ozbiljno i profesionalno. Jesmo mladi, ali smo veoma ambiciozni. Ponosni smo što smo na kraju prve godine našeg rada dobili Muzejsku nagradu Vijeća Evrope i što smo sada dobili priliku da budemo domaćin jedne od najznačajnijih evropskih konferencija u muzejskoj industriji", rekla je Krvavac dodajući da će Muzej ratnog djetinjstva sigurno nastaviti raditi ovim tempom.

Glavna tema ovogodišnje konferencije su inovacije na evropskoj muzejskoj sceni, a diskusije će biti grupisane u skladu s užom specijalizacijom muzeja kao što su svjetska historija, sukobi, nacionalno naslijeđe, okoliš, književnost te umjetnost.

"Ova konferencija je prilika da se slave dostignuća muzeja, nove inovacije, ali i da se osvrnemo na to gdje se muzejski sektor trenutno nalazi. Ove godine je istaknuto to koliko se muzej bavi idejom kulturne demokratije i koliko se osvrće na pitanja koja su bila zanemarivana. Ja sam sinoć stigla u Sarajevo i moram naglasiti da je Muzej ratnog djetinjstva institucija koju morate čuvati. Provela sam sinoć nevjerovatnu večer u Botaničkom vrtu zemaljskog muzeja BiH. Muzeji su slika jedne nacije i u njih se mora mnogo više investirati", rekla je predsjednica Evropskog muzejskog foruma (EMYA) Jette Sandahl.

Jette Sandahl (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jette Sandahl (Foto: I. Š./Klix.ba)

Učesnicima će se obratiti i četiri istaknuta predavača i predavačice: Suay Aksoy (predsjednica Međunarodnog muzejskog komiteta – ICOM-a), Deyan Sudjic (direktor Muzeja dizajna iz Londona, dobitnika nagrade Evropski muzej godine za 2018.), Jasminko Halilović (direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, dobitnika muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu) te Sharon Heal (direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije). Osim njih, na konferenciji će prezentirati više od 50 muzejskih eksperata.

Iako ima ulogu umrežavanja i učenja, ovaj skup se prvenstveno organizuje s ciljem prepoznavanja i nagrađivanja onih muzeja čiji pristup pokazuje posebnu inovativnost, ali i zalaganje za vrijednosti tolerancije i poštivanja ljudskih prava. U okviru konferencije Evropski muzej godine, muzejskim institucijama se dodjeljuje jedna od sljedećih nagrada: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Silletto te Muzejska nagrada Portimao. Ove godine je nominovano 40 muzeja iz 17 evropskih zemalja, a nagrade će im biti dodijeljene na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.