U Zemaljskom muzeju BiH
64

Večeras otvaranje konferencije Evropski muzej godine: Inovacije u evropskim muzejima

Klix.ba
Konferencija Evropski muzej godine u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma (EMF) bit će otvorena večeras svečanim prijemom u Zemaljskom muzeju sa početkom u 19 sati.

Prisutnima će se ovom prilikom obratiti izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac, predsjednica Evropskog muzejskog foruma Jette Sandahl, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić. Konferencija Evropski muzej godine će trajati četiri dana, od 22. do 25. maja, a okupit će oko 250 učesnika iz više od 100 evropskih muzeja.

Konferencija Evropski muzej godine održava se od 1977. godine kada Evropski muzejski forum počinje promovirati rad evropskih muzeja te poticati njihovu izvrsnost i kvalitet. Danas je ovo jedan od najprestižnijih događaja na kulturnoj i muzejskoj sceni koji omogućava razmjenu iskustava i dobrih praksi stručnjaka iz čitave Evrope. Iako je samo održavanje ovog događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od velikog značaja za afirmaciju bosanskohercegovačke kulturne scene, treba istaknuti i to da je ovo prvi put da je domaćim muzejima data prilika da predstave svoj rad i aktivnosti kroz zvanični program EMYA konferencije.

Glavna tema ovogodišnje konferencije su inovacije na evropskoj muzejskoj sceni, a diskusije će biti grupisane u skladu sa užom specijalizacijom muzeja kao što su svjetska historija, sukobi, nacionalno naslijeđe, okoliš, književnost te umjetnost. Učesnicima će se obratiti i četiri istaknuta predavača i predavačice: Suay Aksoy (Predsjednica Međunarodnog muzejskog komiteta – ICOM-a), Deyan Sudjic (Direktor Muzeja dizajna iz Londona, dobitnika nagrade Evropski muzej godine za 2018. godinu), Jasminko Halilović (Direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, dobitnika muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu), te Sharon Heal (Direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije). Osim njih, na konferenciji će prezentirati više od 50 muzejskih eksperata.

Iako ima ulogu umrežavanja i učenja, ovaj skup se prvenstveno organizuje s ciljem prepoznavanja i nagrađivanja onih muzeja čiji pristup pokazuje posebnu inovativnost, ali i zalaganje za vrijednosti tolerancije i poštivanja ljudskih prava. U okviru konferencije Evropski muzej godine, muzejskim institucijama se dodjeljuje jedna od sljedećih nagrada: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Silletto te Muzejska nagrada Portimao. Ove godine je nominovano 40 muzeja iz 17 evropskih zemalja, a nagrade će im biti dodijeljene na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Realizaciju ovog događaja podržali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Delegacija Evropske Unije u BiH i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u ulozi glavnih pokrovitelja. Glavni sponzori su Ambasada Italije u BiH, Ambasada Velike Britanije u BiH, New Event i Ibes. Velika zahvalnost ide i ostalim partnerima i sponzorima: Narodnom pozorištu u Sarajevu, Zemaljskom muzeju u Sarajevu, Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Fondu memorijala, Ambasadi Republike Slovačke, Ambasadi Holandije, Grupaciji Hotel Evropa, firmama Klas i Mak Zara, te turističkim agencijama Insider i Funky tours. Medijski pokrovitelji Konferencije su Klix.ba, N1 i RSG radio.