Kultura
6

Komedijom "Đe sam ja tu" u Tuzli počelo Pozorište bez granica

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izvedbom predstave "Đe sam ja tu" večeras je u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli zvanično počelo 16. izdanje Međunarodnog pozorišnog festivala Pozorište bez granica.

Čast da otvori ovogodišnje izdanje festivala pripala je ostvarenju tuzlanskog Draft Teatra, u režiji Dragana Tešića i Envera Hasića.

Ova komedija, u kojoj uloge pored Tešića i Hasića ostvaruju i Almedina Salčinović, Jasmin Salkić i Aldin Joldić, govori o lažnom prijateljstvu i lažnom drugarstvu te lažnim političarima i lažnim herojima.

"Dosad smo imali dva izvođenja ove predstave u Crnoj Gori, a ovo je prvi put da je izvodimo pred domaćom, tuzlanskom publikom. Riječ je o italijanskoj renesansnoj komediji 'Mušica' koju smo prepravili te lažnim herojima, drugarstvu, prijateljstvu i ljubavi dodali lažne političare te lažni patriotizam. Četverougao koji čine žena i tri muškarca doprinosi tome da ova priča dobija malo ljubavnog i komičnog karaktera", kazao je za Klix.ba jedan od reditelja Dragan Tešić.

Festival za čiju organizaciju je zadužen tuzlanski Draft Teatar će trajati do 10. septembra, a ljubitelji teatra bit će u prilici pogledati šest predstava iz Tuzle, Travnika, Šida, Bara i Visa.

"Shodno finansijskim sredstvima koja su skromna, potrudili smo se napraviti petodnevni program. Što se tiče nas kao domaćina, ove godine ćemo igrati dvije predstave. I ovaj put dominiraju komične predstave i nadam se da će se to našoj publici svidjeti", izjavio je Tešić koji je i direktor Draft Teatra.

Ulaz za sve izvedbe predstava je besplatan, a ovogodišnje Pozorište bez granica se realizira u okviru manifestacije Ljeto u Tuzli.