|

Festival evropskog teatra u Tuzlu dovodi glumce iz Slovenije, Češke, Mađarske...

Festival evropskog teatra u Tuzlu dovodi glumce iz Slovenije, Češke, Mađarske...
2
Piše: A. K.
15.11.2016. u 11:10
1
komentara
2

dijeljenja
Festival evropskog teatra u Tuzlu dovodi glumce iz Slovenije, Češke, Mađarske... Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Festival evropskog teatra od 18. do 29. novembra ove godine bit će održan u Tuzli. U okviru ovog festivala u Narodnom pozorištu (NP) u Tuzli bit će izvedeno deset predstava, od kojih je njih šest u takmičarskom programu.
"Nakon 20 godina održavanja Tuzlanskih pozorišnih dana osjetili smo potrebu da ovu smotru prekomponiramo i napravimo ozbiljan festival", kazao je direktor NP Tuzla Armin Ćatić.

U osmišljavanju koncepta Festivala evropskog teatra u Tuzli učestvovao je poznati bh. reditelj Dino Mustafić.

"Prvi put ćemo imati takmičarski karakter u okviru kojeg ćemo na sceni NP Tuzla gledati šest predstava. Također, bit će nagrađeni najbolji reditelj, predstava, glumac i glumica", dodao je Ćatić.

Stručni žiri za dodjelu nagrada čine tri člana, a riječ je o dramaturgu i umjetničkom direktoru Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita Jasenu Boki, direktoru Sterijinog pozorja Mirosavu Radoniću i turskoj rediteljici Emin Bilge.

"Ovi ljudi su veoma iskusni kada je riječ o festivalima i bit će nam drago da čujemo njihov sud nakon ovog festivala", istakao je Ćatić.

Apetiti vezani za ovaj festival su bili mnogo veći, međutim, prema Ćatićevim riječima, u proteklom periodu određeni događaji koji se tiču finansiranja ustanova kulture na području Tuzle u određenoj mjeri su poremetili organizacijski tok.

"Ovo je prvi festival, a mi se nadamo da ćemo iduće godine napraviti i žiri kritike, a svakako će biti zastupljen i selektor koji će vršiti selekciju predstava", nastavio je on.

Pored takmičarskog programa, festival donosi i četiri predstave u pratećem programu u okviru kojeg će biti upriličena i obnovljena premijera komada "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" koja je u režiji Mustafe Nadarevića svoje prvo izvođenje doživjela 1999. godine.

Za vrijeme Festivala evropskog teatra na tuzlanskim daskama koje život znače uloge će ostvariti glumci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, Mađarske i Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...