|

Veliki aplauz za predstavu "Mrtve ribe plivaju na leđima" na festivalu u Tuzli

Veliki aplauz za predstavu "Mrtve ribe plivaju na leđima" na festivalu u Tuzli
17
F
FENA
24.11.2016. u 08:54
0
komentara
17

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Publika u Tuzli je velikim aplauzom i s dva bisa nagradila ansambl predstave "Mrtve ribe plivaju na leđima", koja je u srijedu navečer izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla kao posljednja predstava u konkurenciji prvog izdanja Festivala evropskog teatra u Tuzli.
Predstava po tekstu Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević je koprodukcija tri teatra - Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica, a okupila je 17 glumaca iz Mostara i Zenice. U predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo.

Festival evropskog teatra u Tuzli traje od 18. do 29. novembra, a u konkurenciji za nagrade su predstave iz Češke, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i BiH, a upravo je predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima" jedina iz BiH u konkurenciji ovog festivala.

Organizator Nedim Malkočević ističe kako su ponosni što je Festival evropskog teatra u Tuzli domaćin koprodukcijskoj predstavi "Mrtve ribe plivaju na leđima".

"I u početku, u formiranju ovog festivala, želja nam je bila da ugostimo tu predstavu. Sa sva tri teatra uključena u koprodukciju predstave imamo izvanrednu saradnju i poklopilo se da jednom predstavom možemo sve objediniti. Iskreno se nadam da će cijela ekipa predstave nositi dobro iskustvo s ovog festivala, da će ovim gostovanjem naša suradnja biti još bolja i uspješnija, i da će u budućnosti prerasti u tradicionalnu, čvrstu i stabilnu saradnju", kazao je kaže Malkočević.

Dodao je kako je ovo prvo izdanje ovog festivala, s tim da festival nasljeđuje tradiciju Tuzlanskih pozorišnih dana, koja je dugi niz godina bila tradicija u Narodnom pozorištu Tuzla.

Želja organizatora je bila ovim festivalom obogatiti tu reviju i proširiti je u širem kulturološkom kontekstu. Proglašenje pobjednika je večeras u Narodnom pozorištu Tuzla, a predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima" putuje za Brčko, gdje će biti izvedena večeras u konkurenciji 33. susreta Pozorišta/kazališta BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.