Kultura
424

Priča koja fascinira: Predstava o Romima najbolja na Festivalu evropskog teatra u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Proglašenjem najbolje predstave te reditelja, glumca i glumice večeras je u Narodnom pozorištu u Tuzli završen takmičarski program prvog Festivala evropskog teatra.

Prema odluci tročlanog žirija, odnosno dramaturga i umjetničkog direktora Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita Jasena Boke, direktora Sterijinog pozorja iz Novog Sada Miroslava Radonića i turske rediteljice Emin Bilge, najboljom predstavom u cjelini proglašen je komad "Moje dete" Beogradskog dramskog pozorišta, autora Stojana Srdića, a u režiji Ane Đorđević.

"Predstava je fascinirala, kako publiku, tako i žiri. Odavno nisam gledala predstavu koja ima sve teatarske segmente, a istovremeno ima i ljudsku priču koja dopire do svake osobe. Odluka je donesena jednoglasno, a presudni su bili gluma, estetika i režija. Ovo je jedan cjelokupan pozorišni čin koji oduševlja sve", kazala je predsjednica žirija Emin Bilge.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić koji je prisustvovao večerašnjoj ceremoniji uručivanja nagrada, za "Moje dete" je kazao da je riječ o ostvarenju koje nije "napuhano" i nema pretenzija da opamećuje gledatelje. Ističe i da je komad urađen na častan, korektan i duhovit način.

"Ovo je priča o ljudima kojima se izrugujemo i čije pjesme najradije slušamo, odnosno o ljudima koje s ljubavlju zovemo Cigani i politički korektno Romi. Ovo je i priča o njihovim problemima i nevoljama koje sistem ima sa njima jer su živi.

Ovo nema veze ni sa Srbijom, ni sa bilo kojom državom na ovom dunjaluku, nego jednostavno sa sistemom koji ne želi da prihvati sve ljude", izjavio je Ćustić. Titula najboljeg reditelja pripala je Ani Đorđević za režiju već spomenute predstave "Moje dete".

Nagrada za najbolju mušku ulogu završila je u rukama Boruta Veselke koji je ostvario rolu Svetog Tadeja u predstavi "Mrtvac dolazi po svoju dragu" autorice Svetlane Makarovič, u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj, a dok je naboljom glumicom proglašena Jovana Gavrilović za ulogu Ranke u komadu "Moje dete".

U okviru takmičarkog programa Festivala evropskog teatra u Tuzli ljubitelji pozorišne umjetnosti imali su priliku pogledati šest predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke i Bosne i Hercegovine, odnosno ostvarenja "Moje dete", "Mrtvac dolazi po svoju dragu", "260 dana", "Zmaj", "Mrtve ribe plivaju na leđima" i "Woyzeck".

Kao što smo već i pisali, Festival evropskog teatra proizašao je iz Tuzlanskih pozorišnih dana, a razlika između ova dva događaja ogleda se u takmičarskom programu koji je ove godine uveden u programski sadržaj.

"Najbitnije je da smo takmičarski dio uspjeli privesti kraju i da je žiri donio jednoglasne odluke. Vrlo je bitno da je ovaj festival zaživio, odnosno da se Tuzli vratilo ono što joj pripada, a to je da bude jedan od centara teatarskog svijeta u ovom dijelu Jugoistočne Evrope", rekao je direktor Narodnog pozorišta u Tuzli Armin Ćatić te dodao da je ova ustanova kulture uvijek bila otvorena za sve teatre širom Evrope.

Zavjesa na prvi Festival evropskog teatra u Tuzli bit će spuštena u utorak, 29. novembra ove godine, a publika će dotad imati priliku uživati u pratećem programu koji donosi predstave "Boje i godine", "Neka druga pepeljuga", "2:14 h" kao i obnovljenu premijeru komada "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" koji je u režiji Mustafe Nadarevića svoje prvo izvođenje imao 1999. godine.