Kultura
14

Kokan Mladenović: Ekipa "Koštane" je za epilepsiju Bože Vreće prvi put čula na Facebooku

Klix.ba
Premijera dugo najavljivane predstave "Koštana" režisera Kokana Mladenovića, u kojoj je trebao igrati Božo Vrećo, izvedena je u Tivtu 5. augusta, a večeras će imati svoju posljednju, petu reprizu.

Režiser Kokan Mladenović u razgovoru za Klix.ba navodi kako je čitava glumačka ekipa učinila ogroman napor da predstava bude onakva kakvom su je zamislili.

"Naravno, sramnim odlaskom Bože Vreće se težište same priče pomjerilo sa priče o transrodnosti na erotski dualizam u pravcu bavljenja slobodom. To je bila jedna od tema i naše Koštane s tim da je ovdje ta pobuna gladnih došla u prvi plan, umjesto njenog intimnog opredjeljenja", pojašnjava Mladenović.

Podsjećamo, nekoliko dana prije premijere predstave o kojoj se mnogo govorilo u domaćim i medijima u regiji, Božo Vrećo, koji je trebao igrati glavnu ulogu, napustio je projekat iz, kako je rekao, zdravstvenih razloga i stresa koji loše utječe na njegovo zdravstveno stanje budući da ima dijagnozu epilepsije.

Iako je čitav koncept predstave bilo vrlo teško promijeniti u tako kratkom periodu, Mladenović ističe kako su u tome uspjeli budući da predstavu čini ekipa sastavljena od vrhunskih profesionalaca među kojima su neki od najboljih glumaca regiona.

U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Emir Hadžihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Radoje Čupić, Gordana Đurđević Dimić, Aleksandra Pleskonjić, Danica Grubački, Nina Rukavina i Helena Marković te Emina Elor koja je preuzela ulogu Koštane.

"To jesu vrhunski profesionalci i s njima je bilo moguće napraviti čak i tako nevjerovatne stvari. U teatru se svašta dešava pa nismo imuni na činove izdaje, ali teatar je prosto stariji od svih nas i drago mi je da smo dokazali da je pozorište moguće čak i u tako nemogućim okolnostima", izjavio je Mladenović za Klix.ba.

Komentarišući navode Bože Vreće kako je predstavu napustio isključivo iz zdravstvenih razloga i činjenice da ima epilepsiju, Mladenović je kazao kako vjeruje da to nije pravi razlog odlaska, već činjenica što se nije snašao u pozorištu kao kolektivnom poslu.

"S druge strane je dan pred odlazak pokupio svoj honorar, što nisam siguran da rade ljudi koji ne mogu kontrolisati svoju bolest. Onda je saopćio čitavoj ekipi da ima, kako je rekao, bolju ponudu, svjetski dokumentarni film o njemu, da će igrati predstavu sa bradom i da će i dalje nositi bradu, što je apsolutno neprihvatljivo u odnosu na sve naše prethodne dogovore. Nakon toga se nije pojavio ni na večernjoj probi i on je tokom noći napustio rad na predstavi", pojasnio je Mladenović.

Dodao je kako je ekipa predstave prvi put za epilepsiju čula preko Facebooka te kako niko od njih nikada prije nije znao za to.

"Što se ekipe predstave tiče, producenata i mene samog, Božo Vrećo je epilepsiju dobio na Facebooku", kazao je režiser.

Predstava "Koštana" je autorski projekat nastao u saradnji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta, a već je najavljena kao jedna od najzanimljivijih regionalnih koprodukcija u sezoni 2016/2017.

Budući da je u projekat uloženo dosta vremena i novca, producenti su već ranije najavili tužbu protiv Bože Vreće.

"Vjerujem da će producenti za ozbiljno uložen novac koji su dali za predstavu za takvo neprimjereno ponašanje dobiti satisfakciju na sudu jer postoje neki osnovni standardni prema kojima se odvija profesionalni život u teatru koji se mora poštovati", kaže Mladenović.

"Koštana" će svoju novosadsku premijeru imati 23. i 24. septembra u Narodnom pozorištu.

Na upit o tome kakve su dosadašnje reakcije publike, Mladenović odgovara:

"Reakcije i kritike su veoma pozitivne i ljekovite za nas koji smo u predstavu uložili mnogo truda. Što se mene lično tiče, ostaje jedna velika gorčina zbog svega što se dogodilo i bez obzira na to što je teatar pobijedio, to jeste trijumf ove ekipe, Božo Vrećo ostaje moj lični poraz i moja lična sramota".