Spoj glamura i elegancije
420

Ko je sve zaplesao na trećem Austrijskom balu u sarajevskoj Vijećnici

Piše: E. S.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Treći Austrijski bal u Bosni i Hercegovini održan je večeras u sarajevskoj Vijećnici. Spoj glamura, elegancije i romantike još jednom je posjetioce ostavio bez riječi a organizatore obradovala činjenica da ovaj kulturno događaj polako prerasta u tradiciju.

Austrijska ambasada u Sarajevu, Grad Sarajevo i Grad Beč, sa svojim partnerima i sponzorima treću godinu zaredom okupila je veliki broj gostiju iz političkog, kulurnog i općenito javnog života u BiH.

Nakon defilea na crvenom tepihu na kojem su gosti pokazali svoja glamurozna izdanja, sarajevskom Vijećnicom odzvanjale su note klasičnih kompozitora, Franza Schuberta, Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali i modernijih plesova, tanga i milonge.

I ove godine program je obilovao raznovrsnim nastupima i šarolikim sadržajem, ali težište je bilo na plesu. Svečana manifestacija počela je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Austrije.

Valcer u Sarajevu večeras su plesali brojni gosti iz Beča, ali i domaći političari. Prvi ples otvorio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Austrijski bal otvorili su članovi plesnog kluba "Aster“, a upotpunili renomirani umjetnici, kao što su Sonja Šarić i Wilfried Zelinka, iz Opere Grada Graza, ali i Robert Werner, poznati pijanista i zabavljač iz Beča. Među prvima koji su zaplesali valcer bio je i Ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

Zvanicama se, između ostalog, obratio i gradonačelnik Skaka, koji je istaknuo ulogu bivšeg austrijskog ambasadora Martina Pammera koji je svojom željom, voljom i ogromnom energijom učinio da Sarajevo po treći put bude domaćin Austrijskog bala, koji obogaćuje kulturnu i turističku ponudu bh. prijestolnice.

"Vijećnica je oduvijek bila hram kulture, a večeras izgleda bajkovito. Drago mi je da smo uspjeli napraviti tradiciju od ovako divne manifestacije. Mogu vam obećati da će Austrijski bal iz godine u godinu biti sve kvalitetniji i bolji. Dame i gospodo, uživajte", kazao je Skaka.