Kultura
1

Književne karavane povezale ljubitelje književnosti svih uzrasta iz sedam gradova

Klix.ba
Društvo pisaca u BiH je uz potpunu podršku i pokroviteljstvo Ambasade Švicarske u BiH uspješno realizovalo projekat "Književne karavane 2016" koji je imao za cilj obnoviti savremenu bosanskohercegovačku književnu scenu i povezati književnike širom BiH.

Ovogodišnji program "Književnih karavana", koji je obuhvatio književne susrete u sedam bosanskohercegovačkih gradova, bio je namijenjen ljubiteljima književnosti svih uzrasta, a posebna pažnja je posvećena kulturno-obrazovnoj zadaći i razvijanju svijesti učenika osnovne i srednje škole o nesumnjivom značaju književne riječi i svevremenskim književno-estetskim vrijednostima.

Predsjednik Društva pisaca u BiH dr. Dževad Karahasan se prisjetio da ideju književnih karavana dugujemo Zilhadu Ključaninu koji je predložio da se organiziraju grupe pisaca koji bi putovali u manja mjesta i tamo nastupali zajedno s piscima koji žive u tim mjestima, razgovarali s učenicima i razmjenjivali iskustva s kolegama.

"To me podsjetilo na vrijeme mog odrastanja i ogromni značaj koji su književne karavane imale u tom odrastanju. Oktobar je u Jugoslaviji bio mjesec knjige, u oktobru su kroz Jugoslaviju putovale grupe pisaca koje su dospijevale i u najmanja mjesta, tako da su svakih nekoliko godina djeca iz nekog Duvna ili Babušnice, Dicma ili Tomaševa imala priliku da vide pisce koje su znala iz čitanki. Za sebe sam, još tada, taj program nazvao 'Iz čitanke u život', jer sam u svom Duvnu imao priliku da u nekoliko godina vidim niz pisaca iz čitanke – Branka Ćopića, Desanku Maksimović, Miru Alečković... Nije mi smetalo što sam ih vidio uživo. Ljudi koje sam vidio nisu izbrisali slike koje sam imao nakon čitanja njihovih tekstova, u mom duhu su dalje uporedo postojali tekstovi, slike koje su nastale čitanjem i slike koje su nastale tokom neposrednog susreta s njima. I to mi je baš prijalo, zato se radujem, silno se radujem, pomisli da će neki novi dječaci doživljavati uzbuđenje i radost koje su meni donosile književne karavane", istakao je dr. Karahasan.

"Želim izraziti iskrenu i prijateljsku zahvalnost pokrovitelju ovogodišnjih Karavana Ambasadi Švicarske u BiH i Njegovoj Ekscelenciji ambasadoru Heinrichu Maureru. Želim se zahvaliti i uposlenicama Ambasade gospođici Saneli Ademović i gospođi Aidi Voloder na svesrdnoj saradnji i nesebičnoj podršci u pripremama projekta. Ovogodišnje Karavane su samo početak naših čvrstih nastojanja da obnovimo književnu scenu u BiH, povežemo sve književnike u zemlji, afirmišemo rad naših književnika, i što je najbitnije, da promoviramo književno-estetske vrijednosti i približimo našu književnost i književnike svim naraštajima. Ove godine smo održali susrete u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, Sanskom Mostu, Zenici, Sarajevu, Brčkom. Dogodine će to biti drugi gradovi, drugi književnici, ali ideja je ista: povezati sve bosanskohercegovačke gradove putem kulture i književnosti", naglasio je potpredsjednik Društva pisaca u BiH dr. Edin Konjhodžić.