Kultura
11

Književne karavane oživljavaju književnu scenu Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Društvo pisaca u Bosni i Hercegovini pokrenulo je 10. maja 2016. godine projekat "Književne karavane" uz potpunu i svesrdnu saradnju, podršku i pokroviteljstvo Ambasade Švicarske u BiH i ambasadora Heinricha Maurera.

Cilj projekta je razvijati i oživjeti savremenu bosanskohercegovačku književnu scenu, te obnoviti književni život u našem društvu.

Učesnici ovogodišnjih "Književnih karavana" su priznati i afirmirani književnici u zemlji i regionu, ali i mladi autori, pjesnici, prozaisti, autori dječije književnosti, pisci iz lektire. Oni su dosada održali književne susrete u Sarajevu, Zenici, Sanskom Mostu, Brčkom i Mostaru, a u narednim danima će ih ugostiti ugledni književnici u Tuzli i Banjoj Luci.

Dio programa "Književnih karavana" je namijenjen kulturno-obrazovnoj zadaći u razvijanju svijesti o nesumnjivom značaju književne riječi među mladima, učenicima osnovne i srednje škole. Stoga u projektu učestvuje i znatan broj autora literature za djecu i mladih autora.

Osvrćući se na značaj projekta "Književne karavane" i nazivajući ga projektom čije vrijeme tek dolazi, član Društva pisaca u BiH i učesnik "Književnih karavana" Goran Samardžić je istakao: "Društvo pisaca Bosne i Hercegovine putem ovih po prvi put pokrenutih Karavana želi i knjigu i onog ko ju piše približiti do udaljenih recipijenata. Ideja je kao i sve dobre ideje prosta i humana: Nekoliko književnika napuni rance svojim djelima i otputuje malo od kuće, recituju, čitaju priču i druži se formalno i neformalno s publikom i tamošnjim kolegama. Nije tajna da je publika u manjim mjestima zahvalnija i vibrantnija a i često brojnija, i da se s pijetetom odnosi spram autora koji nerijetko u svojoj matičnoj sredini biva ignorisan. Cilj Književnih karavana je pisanu riječ sprovesti do najudaljenijeg kuta Bosne i Hercegovine i osvježiti i obogatiti mentalno i domaćine i one koji su im došli u goste".