Iza scene
239

Klix.ba na probi kultne "Audicije": Svako naše okupljanje je predstava

Piše: El. B.
Glumačka ekipa kultne predstave "Audicija" će za manje od mjesec dana stati pred bh. publiku i oživjeti Simonidu Puhalo, Majka Kjajevića, Mimu Šiš, Rokija, Čakija, Bogoljuba Šaulića, Mustafu Sudžuku, Davora Stevanovića. Zajedno sa profesorom pripremaju se za premijeru i početak turneje, a da će publika plakati od smijeha uvjerila se i naša ekipa na jednoj od proba.

Pozitivne vibracije i opuštena atmosfera uz mnogo smijeha vlada među glumačkom ekipom ove kultne predstave koji se, s akcentom na vrijeme u kojem živimo danas, vraćaju u stare dane.

Glumac Mladen Nelević, koji je u "Audiciji" utjelovio čuvenog profesora, nije krio uzbuđenje ni radost zbog ponovnog druženja s kolegama i igranja kultne predstave.

"Velika je čast i zadovoljstvo, ali prije svega radost biti dio ovoga. Radost igranja ove predstave sve nas vraća u mladost, a čovjek voli da se prisjeća trenutaka iz mladosti koji su ga činili sretnim. Igranje ove predstave za mene, a vjerujem i za cijelu ekipu na površinu izvlači neke posebne emocije i vjerujte da nam nije lako, ali sigurno ćemo biti dobri kao nekada", rekao je Nelević.

Neponovljivi trenuci i istinska sreća

Svoje oduševljenje, ali ni iznenađenje jer su konačno svi na okupu nisu krili ni glumci Željko Ninčić kojeg pamtimo po ulozi Davora Stevanovića i Jasmin Geljo, odnosno čuvena Mima Šiš.

"Kada ih nakon toliko godina vidim sve na jednom mjestu u meni se budi istinska sreća. Ovo su neponovljivi trenuci, malo je ovakvih dana. Neke od svojih kolega nisam dugo vidio i beskrajno sam sretan što ćemo svjetske pozornice ponovo, kao nekada, dijeliti zajedno", rekao je Željko.

Geljo, koji godinama živi u Torontu, kaže da je vjerovao u ovu priču i da se od trenutka kada je čuo za ideju okupljanja nije dvomuio ni sekunde.

"Sada smo samo stariji, godine su donijele neka nova životna iskustva i vjerujem da sve to možemo iznijeti na pravi način ovog vrlo zahtjevnog vremena u kojem živimo. Mi smo tu, nama je 'Audicija' već počela jer svako naše okupljanje je predstava", rekao je.

"To su preduhoviti ljudi i kad s njima pijete kafu sve puca od smijeha", dodao je Senad Bašić.

Iza scene

Zavirili smo i iza scene. Dok su jedini imali problema obući kostime koje su nosili kao studenti, drugima to nije predstavljalo problem.

"Meni je moj taman. Začuđujuće, ali nisam imao nikakav problem", rekao je Bašić kroz smijeh.

Emir Hadžihafizbegović rekao nam je kako su u istim kostimima nastupili prije nekoliko godina kada su se okupili povodom 25 godina "Audicije".

"Rad na Akademiji uvjerio nas je da je dramaturgija te predstave i ono što radimo nešto što bi se moglo ponovo igrati bez ikakve reminiscencije da je to neko 'jahanje starog konja'. Sudeći prema interesovanju publike izgleda da smo bili upravu. Vraćamo se našoj predstavi, a glumci nikada nisu stari", rekao je Emir.

Glumačka ekipa "Audicije" će se za desetak dana povući na sedmodnevno druženje u okolini Sarajeva. Gluma je igra i neminovno je da se glumačka ekipa "Audicije" na probama dobro zabavlja, ali i da svemu pristupa profesionalno uz veliku dozu odgovornosti.

"Mi se bavimo poslom koji se zove igra kojoj su potrebni znanje, edukacija, poštovanje publike i velika odgovornost", rekao je Hadžihafizbegović koji je siguran da ni ovog puta neće iznevjeriti publiku.

Svoje veliko predstavljanje ekipa će imati na sarajevskoj premijeri, 5. oktobra, u dvorani "Mirza Delibašić". S obzirom na to da su ulaznice rasprodate u rekordnom roku, "Audicija" će za sarajevsku publiku igrati i 6. oktobra.