Kultura
7

Kaplan: Prvi zadatak je osigurati da Zemaljski muzej otvori vrata za posjetioce

Anadolija
Salmir Kaplan
Salmir Kaplan
"Imenovanje privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH je početak rješavanja nagomilanih problema te kulturne institucije", ocijenio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH. 

On je istakao kako je Federalno ministarstvo kulture i sporta, odnosno Vlada FBiH, imala dvije opcije, "pustiti da Zemaljski muzej BiH i dalje propada ili učiniti nešto da ga spasi". 

Osigurana plaća za uposlene

"Odlučili smo se za drugu opciju: da spasimo Zemaljski muzej BiH. Jednostavno, iz entiteta Republika Srpska čine sve da se pitanje Zemaljskog muzeja BiH kao kulturne institucije od značaja za državu ne riješi na tom nivou. Osporava se kontinuitet institucijama koje su naslijeđene iz vremena SR BiH. Naša jedina mogućnost kada oni to ne žele da prihvate, jeste da Federacija BiH preuzme na sebe da spasi tu veoma značajnu instituciju", zaključio je Kaplan. 

Federalni ministar kulture i sporta je istakao kako je za Zemaljski muzej BiH osiguran grant u budžetu Federacije BiH te da će do kraja godine biti sredstava za isplate plaća uposlenim. 

"Privremeni Upravni odbor u roku od 30 dana treba da izvrši imenovanje vršioca dužnosti direktora. Naš prvi zadatak je osigurati pretpostavke da Zemaljski muzej BiH što prije otvori vrata za posjetioce", naglasio je Kaplan. 

Direktor sam sebe isključio

Odbijanjem da prihvati pomoć Vlade FBiH, odnosno početak rješavanja problema za Zemaljski muzej BiH, Adnan Busuladžić, aktuelni direktor te institucije, ocjenio je Kaplan, "sam je sebe isključio iz procesa". 

"Naš cilj nije bio da nešto započnemo, pa da Zemaljski muzej BiH prepustimo samom sebi. Grant u budžetu za narednu godinu može biti samo veći i značajniji za tu instituciju", stava je Kaplan. 

Kaplan je u izjavi za AA istakao kako je posljednji Upravni odbor Zemaljskog muzeja od pet članova imenovan od Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja još u novembru 2000. godine. 

"Njima je mandat istekao 2004. godine, a direktora su izabrali pet godina kasnije, 2009. godine. Mi nismo željeli reagirati, jer su sve te odluke same po sebi ništavne", zaključio je Kaplan.