Nagrađena knjiga
149

Jagoda Iličić u Sarajevu promovisala roman "Kako preživjeti smak svijeta"

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Književnica Jagoda Iličić predstavila je večeras u Centru za mlade na Gorici svoj roman "Kako preživjeti smak svijeta".Književnica Jagoda Iličić predstavila je večeras u Centru za mlade na Gorici svoj roman "Kako preživjeti smak svijeta".

Ovaj roman za odrasle publici uz autoricu predstavili su i Mirsad Bećirbašić, Senad Bostandžić i Zehra Arifović Islamović.

"U posljednje vrijeme pišem uglavnom za djecu pa su me zbog toga svrstali u dječije pisce", kazala je autorica.

Roman "Kako preživjeti smak svijeta" nagrađen je na konkursu Fondacije za izdavaštvo FBiH i objavljen kao jedan od nagrađenih rukopisa.

"Roman ne nudi nikakav odgovor, već otvara pitanja na koja pojedinac nailazi u svom životu, svaki put kad mu se desi debalans, nešto od čega treba krenuti ispočetka, slagati kockice u životu, stvarati svoj mali svijet. Mislim da će u knjizi više uživati žene jer su glavni likovi uglavnom žene koje su preživjele manje ili više tragične priče", izjavila je Iličić.

Ova bh. književnica objavila je mnoštvo zbirki priča i pjesama, romana, novela i slikovnica. Autorica je čitanke Liliput za prvi razred devetogodišnje škole i koautorica čitanki za osnovnu školu: Potraga za blagom, Čarobna šuma i Čarolije malog svijeta. Priče i pjesme su joj prevedene na njemački, engleski, arapski i francuski jezik. Roman Uspavanka za knjigosaura 2013. godine dobitnik je nagrade Mali princ, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu za djecu na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u protekloj godini. Osim toga, dobitnica je mnogih nagrada i priznanja za književni rad. Urednica je lista za djecu Čvitak. Radove je objavljivala u književnim časopisima Riječ, Ostrvo, Motrišta, Diogen, Kado i Cvitak.