Posljednji dan sajma
275

Dodijeljene nagrade dobitnicima 29. Sarajevskog sajma knjige

Piše: El. B.
Foto: Fondacija "Mak Dizdar"
(Foto: Fondacija "Mak Dizdar")
Žiri u sastavu Benjamin Isović, Sulejman Bosto i Almir Kurt danas je u "Makovoj hiži" dodijelio nagrade dobitnicima 29. Sarajevskog sajma knjige i 14. Bijenala knjige u nekoliko kategorija.

Najbolji izdavač ovogodišnjeg Sajma knjige je "Art Rabic" iz Sarajeva, dok je nagradu za najbolji izdavački poduhvat godine osvojio izdavač "Libris" iz Sarajeva za izabrana djela Derviša Sušića.

Dobitnik nagrade za najbolji dizajn je Bor Dizdar za oblikovanje djela "Kameni spavač - autentično i definitivno izdanje" u izdanju Fondacije "Mak Dizdar" urednika Gorčina Dizdara. U izjavi za Klix.ba Bor, kojeg je ovo priznanje veoma obradovalo jer je riječ o projektu koji doživljava veoma emotivno, je rekao da je cilj bio kreirati knjigu koja će biti i vizuelno dopadljiva, a da ova nagrada potvrđuje da su u tome i uspjeli.

"Opremanje knjige poezije je po meni posebno zahtjevno i izazovno, jer se ne redi samo o tekstu koji treba posložiti u neki okvir, već kako svaka pjesma ima neku svoju ritmiku poželjno je i da vizualno ne narušavamo strukturu pjesme pa i da taj ritam prenesemo u sam dizajn. Nadalje, odlučili smo knjigu opremiti ilustracijama, ali nismo htjeli koristiti svima poznate motive stećaka, već smo odlučili koristiti ilustracije Rudolfa Kutzlija, švicarskog umjetnika koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća pohodio ove prostore i načinio mnogo interesantnih ilustracija motiva sa stećaka koje smo koristili i u ovoj knjizi, pa je i to nešto novo i nepoznato ovdašnjoj publici. I na kraju, ono što je meni osobno bio jedan od najzanimljivijih aspekata kod oblikovanja ove knjige je to što je razvijena sasvim nova tipografija bosančice koja je korištena u ispisivanju nekoliko pjesama, što je također jedna od posebnosti ove knjige", rekao je Bor.

Nagradu za najbolju dječju knjigu dobila je izdavačka kuća "Lijepa riječ" iz Tuzle za slikovnicu "Olovka Pustolovka" autora Šime Ešića dok je nagradu za najbolje uređen štand dobila "Hrvatska dječja knjiga", a nagradu za najposjećeniji štand Kulturni centar "Kralj Fahd".

Nagrada Fondacije "Kemal Bakaršić" dodijeljena je laureatima Narcisu Saračeviću i Emini Adilović.

Bibliotekar Javne ustanove "Biblioteka Sarajevo" Narcis Saračević istakao je da nagrada za njega predstavlja veliku čast, ali i odgovornost da se u budućem angažmanu u bibliotekarstvu posveti propagiranju kulture čitanja knjiga te uvođenju novih tehnologija.

Studentica Emina Adilović kazala je da nagradu doživljava kao svjedočanstvo svih aktivnosti u posljednjih sedam godina te dokaz njenog zalaganja.

Profesor Kemal Bakaršić bio je istaknuti stručnjak iz oblasti bibliotekarstva i informacionih znanosti koji je u svom dugogodišnjem naučnom i akademskom radu, osim na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, svoje znanje prenosio studentima različitih usmjerenja u BiH i svijetu.