Jagoda Iličić
196

Promocija romana za odrasle "Kako preživjeti smak svijeta" u srijedu u Sarajevu

Klix.ba
Jagoda Iličić
Jagoda Iličić
Književnica Jagoda Iličić u Centru za mlade na Gorici promovisat će svoju knjigu "Kako preživjeti smak svijeta".

Ovaj roman za odrasle publici će uz autoricu predstaviti i Mirsad Bećirbašić, Senad Bostandžić i Zehra Arifović Islamović. U Sarajevu je već održana jedna promocija u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, ali se ukazala potreba za novom.

Roman je objavljen kao jedan od nagrađenih rukopisa Fondacije za izdavaštvo u FBiH, a u osvrtu koji je napisala Sabina Mešić između ostalog se navodi da je ovo knjiga o ženama kroz vrijeme i prostor.

"Priča o ravnopravnosti ne isključuje pravo žena da budu žene, a muškarci muškarci u punom smislu riječi.

Možda je pogrešno reći za roman 'Kako preživjeti smak svijeta' Jagode Iličić da je ženski, ali jeste. Knjiga je to o ženama kroz vrijeme i prostor, koju je napisala žena. Bez obzira kad živjele, žive ili će živjeti, žene prožimaju iste misli, težnje, nade.

Knjiga 'Kako preživjeti smak svijeta' je topla, iskrena i životna, djelo je žene koja je iskusila i dobro i loše, susretala se s problemima, tražila rješenja i svoj put. Baš zato, što se s tim mogu poistovijetiti mnogi, svako ko uzme knjigu u ruke naći će nešto od proživljenog, doživljenog, nešto što će mu pokrenuti misli i emocije.

Iako je roman izdat 2017. godine, u cijelom romanu gotovo da nema vremenskih odrednica. Čak su i imena likova netipična tako da ne možemo ni imena vezati za vrijeme ili mjesto. Ne spominju se geografske granice, jedva koje poznato ime, tako da je ovo roman koji će sigurno i poslije dugo godina biti aktuelan", dio je iz osvrta.