{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "48 sati pepela i krvi": Ovjekovječeni prizori pakla u Ahmićima

16.4.2018. u 22:46
149
61
Izložba "48 sati pepela i krvi": Ovjekovječeni prizori pakla u Ahmićima
149
Pred brojnom publikom u Historijskom muzeju BiH večeras je povodom 25. godišnjice masakra u Ahmićima otvorena izložba "48 sati pepela i krvi".
Izložba je sačinjena od fotografija Guilesa Penfounda, fotografa Britanskog bataljona UN, koji je među prvima ušao u Ahmiće nakon masakra i svojom kamerom ovjekovječio prizore pakla koje je zatekao – fotografije su ranije korištene kao materijal u procesuiranju ratnih zločina, a večeras su prvi put predstavljene u Sarajevu. Pored fotografija su prezentirana i svjedočanstva preživjelih. Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Historijskog muzeja BiH i SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu.

Prisutnima se u ime Historijskog muzeja BiH obratila direktorica Elma Hašimbegović, koja je naglasila važnost izložbe u kontekstu komemoriranja žrtava i svakodnevnog angažmana ove institucije u procesu kolektivnog i individualnog suočavanja sa prošlošću.

Hašimbegović je također istakla zadovoljstvo što je izložba danas u 15 sati predstavljena i u Ahmićima.

Mirko Klarin, direktor SENSE centra, je također sa muzejskom publikom podijelio zadovoljstvo zbog realizacije projekta. Klarin je objasnio kako je došlo do saradnje sa Penfoundom, naglasivši kako je fotograf ustupio materijal za potrebe izložbe iz želje da oda poštu žrtvama i preživjelima koji i poslije toliko godina zauzimaju posebno mjesto u njegovom sjećanju i srcu.

Prisutnima se obratio i Hazrudin Bilić, jedan od preživjelih iz Ahmića, koji je podijelio svoja sjećanja na 16. april 1993. godine. Među onima koji su prvi ušli u Ahmiće nakon zločina je Bob Stewart, bivši zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) u BiH. I njegovo svjedočanstvo je dirnulo brojne muzejske posjetitelje na otvorenju. Riječima podrške i ohrabrenja je pozdravio prisutne, sa željom da se problemi u Bosni i Hercegovini što prije riješe.

Izložbu "48 sati pepela i krvi" možete pogledati u Historijskom muzeju BiH svakim danom od 9 do 19 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: