BH Pošta
783

Izdata poštanska marka s likom Emerika Bluma

I. S.
Emerik Blum
Emerik Blum
Na inicijativu Udruženja filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo, a po zahtjevu "Energoinvest" d.o.o., Javno preduzeće BH Pošta izdalo je personaliziranu poštansku markicu na temu znamenite ličnosti sa motivom Emerika Bluma (1911. - 1984.).
Na poštanskoj marki je prikazan Blumov portret, koji je uradio akademski slikar Mario Mikulić.

Podsjećamo, Blum je bio gradonačelnik Sarajeva od 1981. do 1983. godine. Njegova djela su nebrojena i velika, ali najveće je ono što je američki list Newsweek uporedio sa Siemensom ili Hitachijem.

Naravno, tu je kompanija Energoinvest za koju je u monografiji, posvećenoj Blumu, istaknuto da je iz male tvornice sa 70 radnika prerasla u giganta s više od 50.000 radnika. To se desilo za manje od četiri decenije.

Da je Energoinvest bio svjetska tvornica, a da je Blum bio "crveni kapitalista", kako ga je nazvao Newsweek, potvrđuje svjedočenje Drage Bauma, koji je 1969. zadužen da u Sjedinjenim Američkim Državama formira Energoinvestovu filijalu Internergo Inc.

Kao potpredsjednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara 1984. među najzaslužnijima je što je Sarajevo tada doživjelo međunarodnu afirmaciju.