Emotivan oproštaj
106

Ibrahim Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

D. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Brojne prijatelje, porodicu i poznanike pogodila je vijest da je bosanskohercegovački književnik, akademik i univerzitetski profesor Dževad Karahasan preminuo nakon dugogodišnje borbe s opakom bolešću.
Od njega se posebno emotivnim statusom na svom Facebook profilu oprostio i direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić.

"Vijest. Nevjerica. Nesanica. Karahasan ni/je napustio Diwan. U Teatru naše mladosti Amfiteatru Doma mladih pisali smo Manifest o pozorišnoj umjetnosti. Znali smo ispijati natenane i salep i smreku, kod Sebilja opijeni poetikom prostora Starog grada. Bilo je to vrijeme kada stihovi Hajjama u Morića hanu nisu bili prekrivani ćilimima iz Perzije. Sa Karahasanom smo u Sarajevu sa nestrpljenjem dočekali premijeru njegove predstave 'Kralju ipak ne svidja se gluma' na Sarajevskoj zimi. Godinama smo zajedno pripremali dramski repertor Festivala koji je uspostavio novi ritam života grada iz naše arkadijske, Austrijske kuće", započeo je svoju objavu Spahić.

"Vraćali smo se tada svom dijalogu o etici i estetici i putu od i do istine, nasem Manifestu. Isto to činili smo i kada smo se sastajali i rastajali u opsjednutom gradu, kao i u Narodnom pozorištu kada smo sarađivali i pripremili sa njegovim prevodom i predgovorom prvo IPC izdanje djela 'Woyzeck', 'Leonce i Lena' i 'Dantonova smrt' George Buchnera izvedena na sceni sa čudesnim glumcima Kuće na obali. U svim vremenima i okolnostima druženja sa nama je bila spisateljica Dragana Tomašević, izuetno senzibilna, plemenita saputnica Dževada Karahasana", dodao je.

Uz to, Spahić je dodao da je Bosna i Hercgovina, Evropa i svijet humaniji nakon čitanja djela pisca koji zna da odgonetnuti 'Što pepeo priča'.

"Baština Karahasana je posvećenost studenata njegovom radu na univerziretima, interes književne kritike i potreba čitalaca za knjigama koje potpisuje. Čuvat će se Karahasanova djela u otvorenoj sehari sa djelima Goethea, Hajjama i pisaca i umjetnika koji su razumjevali život, ljubav i snove i Istoka i Zapada. Lahka ti zemlja, dragi prijatelju Dzevade", zaključio je, između ostalog Spahić.

Podsjećamo, bolest s kojom je Karahasan vodio bitku dvije godine uznapredovala je. Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih ljekara nisu nažalost uspjeli zaustaviti ovu opaku bolest.