Kultura
216

I kardinal Puljić dežurao u Zemaljskom muzeju: Ovdje se čuvaju naši korijeni i baština

Piše: N. N.
Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, danas je u sklopu akcije Ja sam muzej dežurao u Zemaljskom muzeju BiH te je time izrazio podršku akciji koja za cilj ima otvaranje ovog muzeja.

Kardinal Puljić je rekao kako Zemaljski muzej BiH čuva korijene naroda na ovim prostorima te da svi moramo čuvati svoje korijene.

"Vrlo rado sam prihvatio poziv i odazvao se ovoj akciji. Ovo društvo, ova zemlja, mora da shvati da nas nema ako ne počivamo na svojim korijenima. Ne može neko voljeti ovu državu ako ne bude vrednovao korijene koje čuva ovaj muzej", rekao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je dodao da su muzeji povijesni tragovi u kojima nalazimo vrijednu baštinu.

"To treba znati poštivati, vrednovati i učiti iz toga. Mi svi zapravo trebamo proučavati šta je bilo u prošlosti jer ko niječe prošlost nema budućnosti", dodaje kardinal Puljić.

On je dodao da je jasno ko je osnivač Zemaljskog muzeja BiH i da država mora iznaći način i sredstva da finansira rad i postojanje muzeja.

"Ja nisam čovjek koji se bavi ekonomijom da bih mogao pratiti budžet i to koliko novca treba za muzej. Ali svaka država mora voditi računa o jednoj ovako važnoj institiuciji", smatra Puljić.

Kardinal Puljić je svoju dežuru počeo na Odjeljenju arheologije jer je poželio da vidi ostatke prve katedrale u BiH.

"Na Odjeljenju arheologije nalaze se ostaci katedrale iz 1244. godine, iz vremena Vrhbosne, vremena kada Sarajevo nije postojalo. Volio bih vidjeti te ostatke jer ih nisam vidio još od 1997. kad je papa Ivan Pavao II ovdje u muzeju imao susrete s bh. državnicima", rekao je Puljić.