Poziv umjetnicima
22

Historijski muzej BiH: Neka se vaš glas i ideje čuju u muzejskim prostorima u Sarajevu i Londonu

Klix.ba
Historijski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Historijski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U saradnji sa University of the Arts London Historijski muzej BiH je početkom ove godine otvorio javni poziv i potragu za najboljim umjetničkim odgovorom na stalnu postavku "Opkoljeno Sarajevo". Na taj način otvorena je mogućnost da se vaš glas i ideje čuju u muzejskim i galerijskim prostorima u Sarajevu i Londonu.

Poziv je otvoren za sve umjetničke medije u domenu vizualne umjetnosti koji se mogu predstaviti u galerijskim i muzejskim prostorima. Najbolji rad će biti nagrađen iznosom od 3000 eura (podrazumijeva honorar za umjetnika i troškove produkcije). Rok za prijavu je 12. februar 2018. godine.

"Brojni su primjeri upotrebe umjetnosti kao medija komunikacije ratnih i postratnih trauma. Prisjetimo se čuvene Picassove Guernice, slika i crteža Francisca Goye, ili nevjerovatnih umjetničkih vizija između dva svjetska rata, ili pak spomenika koji su poslije Drugog svjetskog rata nicali širom Jugoslavije. Umjetnost, nastajući iz potrebe da se kaže i djeluje, nam može ponuditi osnovu za razgovor i propitivanja prošlosti. Smatramo da Sarajevo, grad koji je u skorijoj prošlosti prošao kroz različite oblike destrukcije, zaslužuje umjetničko rješenje koje će postati trajni podsjetnik na proživljena iskustva", navode iz Historijskog muzeja BiH.

Naglašavaju da postavka "Opkoljeno Sarajevo" i priče koje su kroz nju artikulisane, može poslužiti kao inspiracija za umjetničko djelo koje može biti: -Alegorijska reakcija na fenomen opsade -Prezentacija svakodnevnog života tokom opsade -Komentar na inovativnost i kreativnost kao sredstvo preživljavanja -Pokazatelj snage ljudskog duha za vrijeme rata i kriza

Historijski muzej BiH vas poziva

"Pozivamo vas na radionicu „Artists working on commision with museum and galleries“ 30.1.2018. godine, na kojoj ćemo razgovarati o našim vizijama umjetničkog rješenja za postavku 'Opkoljeno Sarajevo'. Na radionici ćemo se družiti sa profesorom Paulom Coldwellom i razmjenjivati iskustva o saradnji umjetnika i muzeja – nadamo se da ćemo vam otvoriti neke nove prilike za umrežavanje i partnerstva. Priželjkujemo da će umjetničko rješenje, zasnovano na glasovima historije i prošlosti, također opominjati na paradokse sadašnjice i pomoću kojeg ćemo, u muzejskom prostoru, graditi bolju budućnost", naveli su u Historijskom muzeju BiH.

Za više informacija posjetite stranicu www.muzej.ba ili pratiti Facebook stranicu Historijskog muzeja BiH. Pitanja adresirajte na: [email protected] ili pozovite broj 033 226 098.