Kultura
359

Hafiz Bugari na promociji nove knjige: Najljepši je jezik duše

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hafiz Sulejman Bugari u Gazihusrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promovisao je novu knjigu "Izreke za raju iz Raja".

Nova knjiga hafiza Bugarija nije nastala na klasičan način već kroz čitanje i spoznavanje sebe i drugih hodajući, spavajući, družeći se i slušajući.

Istražujući čovjeka u punom smislu, a u potrazi za odgovorom na ključna pitanja savremenog ljudskog bića i uzroka gotovo općeg nezadovoljstva, zasićenja i dosade, nastale su "Izreke za raju iz Raja“ u kojima autor nudi odgovore i izlaz.

Moderatorica dr. Fahira Fejzić - Čengić kazala je kako je znanje jako važna kategorija u svemu onome što radi hafiz Sulejman Bugari.

Profesor Dževad Jahić istakao je kako je ova knjiga pisana drugačijim stilom od ostalih Bugarijevih dijela, ali da svaka njegova knjiga pokreće u čovjeku sve ono za što će se na onom svijetu odgovarati.

"Bez obzira čime se čovjek bavi sve nas muči odgovor na pitanje je li čovjek sretan, može li biti sretan i zašto ne može biti sretan, a ako već postoji velika mogućnost da može biti. Jedan od ključeva Bugarijevog metoda jeste u tome što se svima nama ponekad čini da on kod sebe drži jedan od ključeva ili ključeve sreće", kazao je Jahić.

Dodao je da autor ukazuje na realne i praktične puteve od čovjeka do čovjeka.

"Ometa nas na tome putu da nismo mi oni koji su važni nego da mora biti važniji drugi čovjek. Njegov optimizam je autentičan i istinit i zato je Bugari jedinstvena ličnost na ovim prostorima", rekao je Jahić.

Hafiz Sulejman Bugari kazao je da ga je, između ostalog, podrška profesora Dževada Jahića i Mirsada Priganice ponukala da krene ovim putem.

"S obzirom da je sloboda data svakom čovjeku na svijetu onaj ko je nesretan može i da izabere da bude nesretan. Mene je ponukalo da se bavim ovom temom nadahnuće koje svi mi imamo, a to je rijeka, nadahnuće koje teče kroz nas sve i koje treba iskoristiti", rekao je Bugari.

Kazao je da postoji mnogo jezika, a da je on sve jezike ipak sveo na tri, odnosno da za njega postoje samo jezik riječi, jezik djela i jezik duše.

"Jezik riječi je mnogo lijep, ali je mnogo ljepši jezik djela, a još je ljepši jezik duše. Ja pitam sebe i vas: Kojim jezikom mi to u svakodnevnici govorimo", rekao je Bugari.

Izdavač knjige "Izreke za raju iz Raja" je izdavačka kuća Conectum.