{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz štampe izašla nova knjiga hafiza Sulejmana Bugarija "izr(ij)eke - za raju iz raja"

F
16.6.2015. u 12:47
6
31
Iz štampe izašla nova knjiga hafiza Sulejmana Bugarija "izr(ij)eke - za raju iz raja"
6
Nova knjiga hafiza Sulejmana Bugarija "Izr(ij)eke - Za raju iz Raja" izašla je ovih dana iz štampe, a riječ je o jedinstvenom Bugarijevom štivu kakvo do sada nije objavljivao.
Knjiga je napisana u formi izreka i, uvjetno kazano, aforizama koji nastaju kao kondenzirano znanje, iskustvo, znanstveno pregalaštvo i životna praksa autora.

Objavljene su i vrlo vrijedne bilješke o Bugarijevim izrekama koje je načinio akademik Rešid Hafizović.

Pogovor knjizi hafiza Bugarija potpisuje Mirsad Priganica, a recenzenti knjige su akademici Tvrtko Kulenović i Dževad Jahić, kao i Kerima Filan.

Profesorica Kerima Filan u recenziji navodi da rukopis predstavlja zbirku Bugarijevih misli i zapisa uhvaćenih u kratkim kondenziranim formama. Sve te misli i zapisi, navela je, kao da su nastajali nakon dugih autorovih promišljanja i neposrednih kazivanja.

"U njima se naprosto osjeća sretan spoj između čovjekove misli i Allaha i čovjekove misli o Allahu, između misli i djelovanja, između iskustva i govorenja, između svijesti o robovanju Allahu i svijesti o ljudskoj sudbini i čovjekovim dometima, između stremljenja ka ljubavi i milosrđu i dubokih čovjekovih raspona sa samim sobom i ponora preko kojih teško prelazi na putu do samoga sebe, ili na putu do drugoga sebi bližnjega čovjeka", navela je ona.

Također dodaje da Bugarijeve misli imaju i još jedno izrazito svojstvo sa ovoga svijeta usmjereno onome svijetu, ahiretu.

"Te misli na jedan mudar i u isto vrijeme praktičan način čovjeka ovoga svijeta pripremaju za vječnost onoga svijeta, i to uglavnom za bašče Dženneta, gdje bistre vode teku i gdje su vječna ljeta i gdje nema ni vremena, ni pamćenja, ni turobnog sjećanja niti patnje sa ovoga svijeta", ocijenila je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: