Kultura
1.1k

Građani na "spornu" predstavu Olivera Frljića ušli na vlastitu odgovornost

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković nakon negodovanja okupljenih građana ispred Narodnog pozorišta, odlučio je da ih pusti na predstavu, ali na vlastitu odgovornost.

Nekoliko desetina građana večeras se okupilo ispred Narodnog pozorišta Sarajevo iskazujući nezadovoljstvo zbog otkazivanja predstave za javnost iz sigurnosnih razloga.

Ipak, veliki broj građana večeras je želio prisustvovati izvođenju "sporne" predstave, pa je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković odlučio da građane koji imaju kartu pusti u salu, ali na vlastitu odgovornost.

Podsjećamo, danas poslijepodne predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" je otkazana za javnost, nakon što je direkcija MESS-a i ekipa predstave dobila brojne prijetnje, zbog navodno uvredljivih i blasfemičnih detalje predstave.

Večeras su se ispred Narodnog pozorišta okupili i glumci koji su iskazali podršku ekipi predstave i MESS-u, naglašavajući kako je opasno bilo kakvo zabranjivanje javnog prikazivanja predstava.

Podsjećamo, zabranu prikazivanja predstave zatražili su HKD Napredak iz Sarajeva, kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić koji je čak podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, te niz nevladinih organizacija.

Kritika prema djelu Olivera Frljića nije nastala u Sarajevu. Naime, predstava nalazi na žestoke reakcije i u Hrvatskoj, a u Poljskoj je uzrokovala kaznenu prijavu zbog vrijeđanja državnih simbola. Kulminaciju čine riječi njemačkog kritičara Sasche Kriegera koji smatra da gledateljima za vrijeme predstave, koju naziva licemjernim i plitkim djelom, uopće nije potreban mozak.

Producenti su odbacili oštre kritike rekavši da predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" zapravo kritikuje ono za šta je optužuju.