Kultura
78

Razočarani gledatelji i glumci zbog otkazivanja Frljićeve predstave okupili se ispred Narodnog pozorišta

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Grupa građana i glumaca večeras se okupila ispred Narodnog pozorišta iskazujući nezadovoljstvo jer je predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" otkazana za javnost.

Grupa od 50-tak građana negoduje jer im je onemogućeno da prisustvuju izvođenju predstave, koja je u javnosti podigla mnogo prašine.

Ispred Narodnog pozorišta nalazi se i desetak policajaca.

Nakon što je prije nekoliko sati objavljeno da će predstava biti prikazana samo za članove žirija, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković u izjavi za BHT je kazao kako se izvinjava publici zbog otkazivanja javnog izvođenja predstave.

"Izvinjavam se publici MESS-a i žao mi je što je do ovoga došlo, ali to je bila moja odluka iz sigurnosnih razloga. Mi u festivalskom smislu nismo otkazali predstavu, ali ovaj potez je bio nužan", kazao je kratko Kreševljaković.

Zbog sadržaja predstave reagovalo je i HKD Napredak, kao i kardinal Vinko Puljić, koji su predstavu okarakterisali kao blasfemičnu. Iz direkcije MESS-a su saopćili da su dobili mnogo prijetnji, zbog čega je predstava za javnost i otkazana.

"U šoku sam i ne mogu da vjerujem da je do ovoga došlo. Ovdje sam da kao glumica ali i običan građanin iskažem podršku ekipi predstave i MESS-u. Umjetnici su i u ratu prvi ukazivali na nasilje. Danas je na najprimitivniji način došla zabrana i prijetnja, a da se uopšte predstava nije ni pogledala", kazala je glumica Maja Salkić.

Dodala je kako je ovo potvrda da živimo u teškim vrmenima, ističući nadu kako je ovo samo nesretan slučaj koji se više neće ponoviti.

Podsjećamo, odluka MESS-a je da će predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" biti izvedena samo za članove žirija o akreditovane medije.