Kultura
0

Godišnja Šestoaprilska izložba u galeriji Collegium artisticum

FENA
Tradicionalna godišnja Šestoaprilska izložba, koja je posvećena obilježavanju Dana Grada Sarajeva, bit će otvorena 5. aprila u galeriji Collegium artisticum JU Centra za kulturu KS.

Šestoaprilska izložba ili Salon Collegium artisticum posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, uime datuma kojem je posvećena 6. aprilu 1945., Danu oslobođenja Sarajeva, i uime sjećanja na bosanskohercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa Collegium artisticum (1939-1941).

To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine - Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), Asocijacija arhitekata (AABiH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBiH) - zajednički organizuju izložbu stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova. Nosilac organizacije i vizuelnog identiteta ovogodišnje izložbe je Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH).

Collegium artisticum je manifestacija koja okuplja najveći broj domaćih likovnih umjetnika na jednoj izložbi. Ove godine radove će izložiti 163 umjetnika: 43 člana ULUPUBiH-a (uz 10 novoprimljenih članova), 29 članova AABiH-a i 81 član ULUBiH-a. Izložba je selektivnog tipa, što znači da su umjetnički savjeti udruženja za izlaganje odabrali selekciju najboljih radova od onih koji su bili prijavljeni za izlaganje.

I ovogodišnja izložba "Collegium artisticum" predstavlja djelimičan uvid u aktuelnu bh. umjetničku produkciju i zbivanja na području likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture. Kao i prethodnih godina dominira raznolikost koja proizlazi iz individualnih pristupa i senzibiliteta, a koja je rezultat pluralističke, heterogene i eklektične situacije.

"U vremenu u kojem, kako većina smatra i ističe, ne postoji kritika i stručna valorizacija umjetničkih djela, ne postoji tržište, otkup djela, te da samo rijetki uspijevaju živjeti od svog rada, iznenađuje da umjetnici ipak pronalaze motivaciju, snagu, volju da stvaraju i predstavljaju svoja djela na izložbama. Ipak, treba istaći da je jedna od vrijednosti ove izložbe dodjela nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija koje biraju udruženja, što bez sumnje, predstavlja izvjestan dodatni poticaj umjetnicima, naročito onima mlađe generacije, njihovim idejama i stvaralaštvu", navodi se u saopćenju ULUPUBiH-a.

Na otvaranju će biti dodijeljena tri Grand prixa, po jedan za svako udruženje. Osim toga, žiriji su dodijelili i pojedinačne nagrade ULUPUBiH-a u oblastima ilustracije, oblikovanja plakata, scenografije, oblikovanja keramike, modnog dizajna i produkt dizajna, dok su ULUBiH dodijelili nagrade za crtež, slikarstvo i vajarstvo. Arhitekte su nagradili izvedene radove kao i enterijer i ideju.

"Ponekad nam upravo podsjetnici, poput ove izložbe i trebaju da se u nasrtajima svakodnevne agresivne retorike uvjerimo da zajedništvo, međusobni dijalog i želja za ostvarivanjem nekih trajnijih i humanijih vrijednosti među nama još uvijek postoje. Za one koji se osjećaju i misle na taj način, tri strukovna bh. udruženja predstavljaju pravu adresu, a njihova zajednička izložba koja svoje trajanje bilježi još od 1975. godine najbolji je povod za uspostavljanje i barem na trenutke dijeljenje jednog, od sumorne svakodnevnice drugačijeg ambijenta", ističe se u saopćenju.

Izložba se finansira sredstvima Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.