Kultura
14

Umjetnici čuvaju grad: "Počiteljska priča" u Sarajevu

FENA
(Foto: FENA)
Izložba "Počiteljska priča", koju tradicionalno svake godine organizira Udruženje likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, večeras je zvanično otvorena za poklonike umjetnosti u sarajevskoj Galeriji "Roman Petrović".

Postavka donosi radove dvadeset autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Slovačke, Turske, Njemačke i Meksika.

Nastali su u okviru prošlog saziva Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, održane u julu prošle godine, koju svake godine u tom hercegovačkom gradiću organizira ULUBiH.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH Admir Mujkić kazavši da je na koloniji bilo 22 umjetnika, a izložba se već pet godina postavlja u ovoj galeriji za Dan nezavisnosti.

Tehnika koju su umjetnici koristili su akrilik na ljepenci te ulje na platnu, ali i pastel te kombinirane tehnike, gdje su rađeni i digitalni printovi i radovi s voskom.

Izložba je uvrštena u program Festivala "Sarajevska zima", a direktor Festivala Ibrahim Spahić naglasio je da se na ovaj način čuva, kako ju je nazvao, institucija Kolonija "Počitelj", izražavajući uvjerenje da je zahvaljujući umjetnicima ovaj gradić sačuvan.

Ugođaj na otvaranju izložbe upotpunio je bend "Kablovi".

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 10. marta.