Gostuje u Sarajevu
21

Glumica Isidora Simijonović: Nemoguće je trajno se ostvariti u ovom poslu, to nikada ne prestaje

Piše: El. Lj.
(Foto: K. S./Klix.ba)
Mlada srbijanska glumica Isidora Simijonović tumači jednu od glavnih uloga u predstavi "Jami distrikt" koja će večeras i naredne dvije noći biti izvedena na sceni Kamernog teatra 55. Tim povodom je za Klix.ba, između ostalog, govorila o ulozi koju je u ovoj predstavi odigrala maestralno, glumi kao životnom pozivu, nagradama i načinu na koji je postala "građanka Jami distrikta".

"S obzirom na to koliko ovu predstavu osjećam svojom danas mi to što sam postala građanka Jami distrikta čak djeluje kao sudbina. Raditi s Kokanom bilo je potpuno uživanje, jer nam je on svojim vanserijskim znanjem i talentom omogućio kreativni prostor koji apsolutno nema granica", rekla je Isidora.

U Sarajevo se vraća nakon što je u decembru prošle godine na festivalu "Dani Jurislava Korenića", zajedno s kolegicama Jelenom Graovac i Ninom Nešković, osvojila nagradu "Žan Marolt" za najbolju glumicu.

"Sarajevo je u potpunosti predivan grad. Veoma mi se dopada scena Kamernog teatra, mislim da je idealna za izvođenje ove predstave. Ništa manji utisak na mene nije ostavilo ni gostoprimstvo zaposlenih u ovom divnom pozorištu", rekla je.

Energičan i izuzetno zahtjevan nastup tri mlade glumice

Predstava "Jami distrikt" je, u formi lažnog dokumentarca, bazirana na izmišljenom i apsurdnom događaju. U selu Jamena na tromeđi između Srbije, Hrvatske i BiH, naučnici otkrivaju ostatke Jamenka, novog najstarijeg čovjeka, koji bi mogao biti prapredak Srba, Hrvata ili Bošnjaka, čineći ih tako najstarijim narodom na svijetu. Isidora, Jelena i Nina na sceni nevjerovatno dobro obavljaju glumački dio posla koji je, u ovoj predstavi, izuzetno fizički, emotivno i transformacijski zahtjevan.

"To je veoma posebno partnersko, sada već prijateljsko iskustvo. Nas tri tokom predstave ne razmijenimo nijednu repliku, a dodirnemo se samo jednom. Međutim, dišemo kao jedna. Osjećamo svaki pad energije, svaku gripu, kao i svaki nalet nadahnuća. Znamo kako da time baratamo i kako da se s punim povjerenjem na to oslonimo", rekla je Isidora.

Predstava, rađena po tekstu Minje Bogavac, a u režiji Kokana Mladenovića, problematizira pitanja nacije, nacionalizma i (ne)mogućnosti njihovog razdvajanja na ovim prostorima. Kroz razgovor, Isidora nam kaže da je ne zanimaju podjele i stereotipi, već ljudi. Dobri, lijepi i različiti.

"Granice nastaju i nestaju u glavi. Svako ima autonomno pravo da vjeruje u svoju kartu svijeta i života. Kakva god ona bila", rekla je.

Isidora, Jelena i Nina su "Jami distrikt" igrale u svim dijelovima bivše Jugoslavije, a Isidora nam priča kako na različitim dijelovima Balkana ljudi slično reaguju.

"Tokom tih mnogobrojnih gostovanja, ukoliko se pozabavim analizom tog fenomena, na osnovu onoga što sam imala prilike da vidim i sagovornika s kojima sam imala prilike da popričam, mogu zaključiti da ljude mnogo više čini sličnim, naprimjer, ljubav prema pozorištu ili određenom žanru, nego što ih takvim može učiniti mjesto prebivališta", rekla je.

Ova intrigantna pozorišna predstava zaradila je odlične kritike i mnogobrojne nagrade.

"Nagrade su podstrek i čast. U isto vrijeme, one nisu nikakav garant uspjeha. Obraduješ se veoma, zahvališ se od srca, a onda ih lijepo složiš sa strane i nastaviš dalje sa željom da te umjetnike koji su poželjeli da te danas pohvale nekom sljedećom prilikom ne razočaraš", rekla je.

Prvu ulogu ostvarila sa 14 godina

Prvu ulogu Isidora Simijonović ostvarila je u kontroverznom filmu "Klip" rediteljice Maje Miloš. Imala je samo četrnaest godina, po toj ulozi mnogi je i danas pamte. Kaže nam da je velika sreća dobiti priliku da učestvuješ u nečemu što ima moć da te obilježi ili preporuči i dodaje da je tokom rada na "Klipu" odlučila da je gluma njen životni poziv.

"Znala sam da želim da se bavim umjetnošću koja je sposobna da okupira cijelo moje biće. Nisam vidjela alternativu u bilo kojem drugom zanimanju. Ne mislim da je moguće trajno se ostvariti u ovom poslu. Ostvariš se i šta onda? To nikada ne prestaje. Ostvarivati se, pokušavati, to je jedino što se računa", rekla je.

Trenutno je na završnoj godini glume na Akademiji umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Karanović.

"Ako bih morala izdvojiti šta je najvažnije čemu me Mirjana Karanović naučila bila bi to lekcija o posvećnosti i strasti prema onome što radite. O tome nikada nije morala izgovoriti nijednu riječ, iako jeste, ali je dovoljno poznavati je da biste naučili i više nego dovoljno o tome", rekla je Isidora.

Osim u "Klipu", Isidora je uloge ostvarila i u filmovima "Gdje je Nađa?", "Atomski zdesna", "Dobra žena" te u serijama "Mamurluci" i "Ubice moga oca". Smatra da je utjecaj filma i pozorišta na društvo ogroman.

"To kažem potpuno subjektivno, isključivo na osnovu sopstvenih prolivenih suza, smijeha, uzbuđenja i razmišljanja koje su u meni izazvali neki filmovi, knjige, predstave... Ukoliko bih zamislila svijet bez njih, on bi u najmanju ruku bio otužan i dosadan, a ipak ne mislim da sam u tom mišljenju usamljena", rekla je Isidora.

Trenutno priprema dvije predstave. Predstavu "Nikog nigdje nemam" u režiji Ane Popović i Marije Barne Lopkovski 21. marta će premijerno izvesti, a to je ujedno njena diplomska predstava. Zatim, 4. aprila u Zvezdara teatru slijedi premijera predstave koja je nastala po motivima romana "Osama" Vladimira Kecmanovića. Otkrila nam je i kako je već ušla u pripreme jedne TV serije koja će biti snimana od aprila ove godine.