Kamerni teatar 55
36

Završeni drugi "Dani Jurislava Korenića", predstava "Jami distrikt" osvojila tri nagrade

Piše: El. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom je u sali Kamernog teatra 55 završen drugi Festival "Dani Jurislava Korenića" koji je pokrenut u čast čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55.

Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi "Jami distrikt" Bitef teatra iz Srbije. Nagrada za najbolju režiju pripala je Kokanu Mladenoviću također za predstavu "Jami distrikt".

Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković su za uloge predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH u predstavi "Jami distrikt" kolektivno osvojile nagradu "Žan Marolt" za najbolju glumicu.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Marko Petrić za ulogu Nikole Tesle u predstavi "Tesla Anonimus" čiju režiju potpisuje Filip Šovagović. Nagrada za najbolji tekst pripala je Mati Matišiću.

"Osam dana teatra, osam dana strasti, osam dana ljepote druženja je iza nas. Žao mi je što je u sami početak festivala slovenačka predstava zbog bolesti glumice otkazana ali imat ćemo i Sloveniju naredne godine. Bio je ovo još jedan izazov za Kamerni i još jedna naša kolektivna pobjeda. Uspjeh ovog festivala je uspjeh cijelog kolektiva Kamernog tetra 55", kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Teatarski festival "Dani Jurislava Korenića" održan je na sceni Kamernog teatra 55 od 16. do 23. decembra, a ponudio je publici osam predstava iz cijele regije. U okviru pratećeg programa upriličeno je šest promocija knjiga.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Nebojša Glogovac, Dragan Komadina, Vedran Fajković, Elma Berberović i Larisa Sarajlić-Ramović.