Mlada i uspješna
59

Glumica Darja Badnjević: Razvijam svoju karijeru ne čekajući da mi posao padne s neba

Piše: El. B.
Darja Badnjević (Foto: N.G./Klix.ba)
Darja Badnjević (Foto: N.G./Klix.ba)
Svestrana bihaćka glumica s adresom u Sarajevu Darja Badnjević ljubav prema glumi iskazala je tek u 24. godini. Ističe da je gluma je danas njen stil života, te da svoju karijeru razvija ne čekajući da joj posao padne s neba.

Uporedo je završila dvije škole, Opću gimnaziju i Srednju umjetničku školu, a upisu na sarajevsku Akademiju scenskih umjetnosti prethodila je diploma Ekonomskog fakulteta u Bihaću.

"Nakon srednje škole me je više zanimala Akademija likovnih umjetnosti, ali nisam položila prijemni ispit. Ekonomiju sam upisala kao alternativu jer sam voljela matematiku. Na posljednjoj godini master studija sam upisala 'Muzički teatar' gdje sam se prvi put susrela s glumom. To je bila sudbonosna 'ljubav na prvi pogled' i odlučila sam sakupiti hrabrost i izaći na prijemni ispit na Akademiji scenskih umjetnosti. Položila sam iz prvog pokušaja i nisam se pokajala, jer već od kraja druge godine imam profesionalne angažmane", rekla je Darja.

Danas radi kao freelance glumica, a gluma je, kaže, njen stil života i posao koji se radi lične sreće i egzistencije trudi što bolje obavljati.

"Da bih dobro radila svoj posao moram se informisati, uživati i zadržati ljubav i entuzijazam dok radim, stalno se izazivati i dostojanstveno prihvatati svoje greške, propuste i mane tako što ću otvoreno govoriti o njima, tražiti pomoć i samostalno se truditi da ih što bolje prevaziđem kako bih bila kvalitetna umjetnica, odnosno radnica", rekla je.

Društvu je potreban kompromis

Darju trenutno gledamo u predstavi Sarajevskog ratnog teatra "Narodna drama" u kojoj, zajedno s Fatimom Kazazić, igra glavnu ulogu. Za Bobana Skerlića, koji potpisuje režiju ove predstave, kaže da je blag, dobroćudan i razuman reditelj kojem je najbitnija istina u teatru.

"Boban najviše insistira na iskrenoj i životnoj igri. Bitno mu je da ispriča priču, a da svako u publici na svoj način protumači ideju predstave", rekla je.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Predstava "Narodna drama" dotiče se pitanja ljubavi koja, kaže Darja, isto kao i društvene slobode, mora imati kompromis kao preduvjet zdravog odnosa.

"Prevelika presija na individualca donosi razdor, a to je tema naše predstave koja nosi poruku o važnosti borbe za ljubav koja je najbitnija stvar na svijetu. Prava ljubav inspiriše čovjeka da bude bolji, jer smo uz voljenu osobu najbolja verzija sebe. Mislim da jedino ljepota može spasiti svijet od propasti. Ne fizička, već ljepota misli, manira, ponašanja, pronalazak plemenitih osjećanja, blagost i razumno ophođenje u svakodnevnici. Mjera za slobodan život, pa tako i za slobodnu ljubav, je kompromis onog dioniskog i apolonskog u karakteru, ponašanju i navikama. Da bi se uspostavio taj kompromis ljudi moraju biti mnogo razumniji, diplomatski razmišljati, biti obrazovaniji i nalaziti rješenja, a ne iznova ukazivati na propuste. Nama Balkancima ne fali Dionis, ali bilo bi lijepo da nas Apolon posjeti s vremena na vrijeme", rekla je.

Publika je imala priliku upoznati je i kroz predstave "Elizabeta Bam" i "Prosjačka opera" u Narodnom pozorištu Sarajevo, predstavu Ulysess teatra "Antigona- 2000 godina poslije", ali i brojne studentske predstave na Otvorenoj sceni Obala. Prošle godine snimila je dva muzička spota za Sony Entertaiment, za svjetski popularnog DJ-a Alana Walkera, a s još nekoliko bh. glumaca pojavljuje se i u novom spotu Lepe Brene.

"Haris Dubica me kontaktirao nakon što je pogledao moj autorski video 'Fraktal' koji sam radila zajedno s fotografkinjom Majom Topčagić u svrhu slavljenja prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Objasnio mi je šta bi bio moj glumački zadatak u Breninom spotu. To mi se svidjelo i pristala sam. Haris voli i želi raditi s glumcima, stalo mu je da su spotovi kvalitetni i bez šunda. Podržavam njegov rad", rekla je.

Uskoro u predstavi "Nije čovjek ko ne umre"

Potvrda Darjine svestranosti je i linija nakita Martad koju je nedavno pokrenula sa svojim ocem, a kojoj se uskoro planira dodatno posvetiti.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Po cijeli dan sam u pozorištu, a ono malo slobodnog vremena što imam koristim da spavam, jedem i da se okupam. Bukvalno. Ekonomija je ipak mnogo utjecala na mene, tako da se vidim u ulozi 'poslovne umjetnice', odnosno umjetnice koja aktivno radi na razvoju svoje karijere ne čekajući da joj posao padne s neba", rekla je.

U narednom periodu publika će imati priliku gledati je i u predstavi "Nije čovjek ko ne umre".

"Premijera je predviđena za kraj februara u Kamernom teatru. Radi se o predstavi studenta režije Boriše Ćurića i radujem se sto ću prvi put stati na daske Kamernog teatra", rekla je Darja na kraju razgovora za Klix.ba.