Napustio BiH
244

Glumac Azir Mustafić: Naše društvo cijeni rad i talent tek kad ga prepozna neko drugi

Piše: E. Lj.
Azir Mustafić
Azir Mustafić
Azira Mustafića, mladog bh. glumca i muzičara s trenutnom adresom u Strazburu, publika Cannes Film Festivala ove godine je imala priliku vidjeti na velikom platnu. Rođen je u Tuzli gdje je studirao Akademiju scenskih umjetnosti koju je, kao i svoju domovinu, napustio iz revolta. U tom trenutku znao je tri riječi na francuskom (Bonjour, Ça va i Merde), a danas glumi i stvara na francuskom jeziku.

"Napuštanjem Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli završilo je jedno poglavlje mog života", rekao je Azir na početku razgovora za Klix.ba.

U Francusku je došao angažmanom u Evropskom volonterskom servisu (EVS) preko udruženja Akustikum zahvaljujući profesoru Nedimu Tinjiću. Na početku je, priča nam, predavao perkusije i bio edukator u dramskom studiju za djecu i mlade, a danas je student Fakulteta umjetnosti za film, teatar i ples na Univerzitetu u Strazburu. Zahvaljujući entuzijazmu, motivaciji i želji da radi ono što voli, a što nije imao priliku raditi u zemlji u kojoj je rođen Azir je ostvario status d'Etudiant-Artiste (student-umjetnik) koji mu, pored redovnog studija, omogućava praktičan rad na brojnim projektima.

Tako je, uporedo s redovnim studijem, krajem 2017. godine završio dvogodišnji studij na Konzervatoriju za muziku i ples, odsjek muzički kabare. Često se pojavljuje i na sceni nacionalne opere u Strazburu u kojoj je igrao dvije predstave i radio sa jednim od najpoznatijih japanskih reditelja, Amonom Miyamotom na spektaklu "Le Pavillion d’or".

U predstavi "Beyrouth Hotel", ljubavnoj priči o razlikama kultura i ratnom stanju , igrao je lik Libanca, šefa hotela. Pored toga je realizovao svoju autorsku predstavu "L’amour de Shoshana" koju je predstavio na teatarskom festivalu Theatralis.

"To je priča o imigrantima i ratovima na prostoru današnje Sirije, Irana i Egipta, a inspirisana je životom umjetnice Shoshane Damari iz Tel Aviva", rekao je.

Priznaje nam da je najviše ponosan što je bio dio ovogodišnjeg Cannes Film Festivala i što je film "Sauvage" Camille Vidal-Naque, koji je prikazan u Semaine de la Critique programu, plasiran među 20 najboljih filmova ovogodišnjeg Cannes Film Festivala.

"U filmu 'Sauvage' igram Ovidiua, momka koji dolazi sa područja Balkana. To jeste manja uloga, ali je u isto vrijeme i izazov jer igram na stranom jeziku", rekao je.

Kaže nam kako je u Francusku došao zbog studija, profesionalnog usavršavanja i i prilike da napravi nešto novo.

"Trebate vjerovati u ono što želite, jer vjera zaista jeste sve. Ja snagu crpim iz duhovne prakse. Ona mi pomaže da ostanem nepokolebljiv, a istinska duhovnost znači generisati u sebi i i širiti pozitivnu energiju čime ćete u život zasigurno privući samo ono što je dobro za vas", poručio je.

Na kraju se razgovora nam kaže kako se, ipak, planira vratiti u BiH.

"Nažalost, naše društvo prepoznaje i cijeni rad i talent tek kad ga prepozna neko drugi. Želim ići dalje i boriti se, ali jednog dana ću vratiti u svoju domovinu", rekao nam je Mustafić na kraju razgovora.