{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Franjo Topić: Kino Imperijal će ponovo postati prepoznatljivi znak Sarajeva

18.11.2018. u 20:03
268
68
Franjo Topić: Kino Imperijal će ponovo postati prepoznatljivi znak Sarajeva
268
Franjo Topić: Kino Imperijal će ponovo postati prepoznatljivi znak Sarajeva
Franjo Topić (Foto: D. S./Klix.ba)
Franjo Topić, poznati bosanskohercegovački teolog, svećenik i predsjednik HKD Napredak, u čijim rukama je proteklih godina bilo kino Imperijal, govorio je za Klix.ba o ponovnom otvorenju nekadašnjeg kultnog mjesta kazavši kako vjeruje da će Imperijal ponovo postati prepoznatljivi znak Sarajeva.
Podsjećanja radi, kino Imperijal je samo jedna u nizu kulturnih institucija koja je proteklih godina zjapila zapuštena i u mraku. Nekada je ovo kino bilo u vlasništvu Općine Centar, a 2009. godine je u potpunosti vraćeno na upravljanje Hrvatskom kulturnom društvu Napredak.

Međutim, zbog manjka finansijskih sredstava nekadašji simbol glavnog grada BiH doživio je krah. Iz HKN Napredak obraćali su se za pomoć Federalnom i kantonalnom ministarstvu za kulturu, ali nikakva konkretna pomoć im nije ponuđena. Tako je Imperijal godinama dijelio sudbinu mnogih zapuštenih bh. kulturnih institucija.

Na sreću, grupa mladih entuzijasta iz kolektiva The Brew Co. pokrenula je historijsku priču - revitaliziranje i ponovno otvaranje kina. Nakon višemjesečne obnove, do kraja godine Imperijal bi trebao otvoriti vrata za posjetioce i početi s radom.

Kino Imperijal (Foto: The Brew. Co)
Kino Imperijal (Foto: The Brew. Co)


Kako nam govori Topić, zajedničkim snagama i u sinergiji s mladima iz The Brew Co. kolektiva, Imperijal će ponovo zasijati.

"Razlozi što kino Imperijal i prije nije zasjalo u svom punom sjaju su prvenstveno što je u zemlji, u kojoj su javna izdavanja za kulturu poprilično ograničena i limitirana, bilo gotovo nemoguće revitalizirati vlastitim snagama prostor samog kina", kazao je Topić.

Jednom prilikom Topić je kazao kako kino Imperijal više neće biti kino jer to nije isplativo zbog postojanja današnjih multimedijalnih kina. Ipak, jasno je kako želi da Imperijal u svom autentičnom sjaju pruži građanima Sarajeva nove sadržaje.

"Gotovo da je općepoznato kako je koncept individualnih kinodvorana danas gotovo nadiđen. Realnost je kako su moderne multipleks dvorane i njima pripadajući sadržaji danas postali standard za gotov svaki oblik aktivnosti vezan za sedmu umjetnost. Stoga smo u suradnji s mladim i inovativnim partnerima odlučiti zadržati prepoznatljivi identitet samog kina Imperijal, ali ga i također inovirati u smislu uvođenja novih kulturnih i širih društvenih sadržaja, sve s ciljem donošenja novih kulturnih sadržaja, u najširem smislu, u naš grad", smatra Topić.

Uređenje unutrašnjosti Imperijala traje već nekoliko mjeseci. Do sada su djelimično instalirani podovi, grijanje, struja, hlađenje prostora i ventilacija. U narednim mjesecima do zvaničnog otvaranja kina planirano je da se uradi zvučna izolacija i enterijer. Kompletan prostor trebao bi biti uređen i otvoren do kraja ove godine.

Predstavnici The Brew. Co ranije su nam kazali kako će Imperijal zadržati svoj autentičan izgled te kako je u novootvorenom kinu planirano održavanje predstava, projekcija, koncerata i drugih dešavanja, u kombinaciji s raznovrsnom ugostiteljskom ponudom te svojim craft pivama koje sami proizvode. Kako to vole kazati, Imperijal se vraća na BIS.

"Kino Imperijal će zasigurno postati jedan inovativni prostor za društvene, kulturne i zabavne aktivnosti. Kao takav nudit će kvalitetne sadržaje koji, općenito govoreći, manjka. Osobito nam je drago što su se mladi ljudi, koji su vjerojatno jedna od ugroženijih kategorija u bh. društvu, organizirali i usudili upustiti u jedan inovativan pothvat, koji je vrlo ozbiljan ali je prisutna i poslovna kreativnost koja krasi mlade", zaključio je Topić.

Kino Imperijal (Foto: The Brew. Co)
Kino Imperijal (Foto: The Brew. Co)


Pored Topića, ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržale su brojne ličnosti iz kulturnog života BiH kao što su Jasna Diklić, Ivana Vojinović, Mirza Tanović, Jasna i Pjer Žalica, Vanja Lisac, Feđa Isović, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: