Radi se punom parom
585

Sarajevsko kino Imperijal će početi raditi do kraja godine, autentičan izgled u novom sjaju

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Kino Imperijal, nekadašnje kultno sarajevsko okupljalište, čiju obnovu je pokrenula grupa mladih ljudi iz Sarajeva, planira do kraja godine otvoriti vrata za posjetioce i početi svoj rad.

Uređenje unutrašnjosti Imperijala traje već nekoliko mjeseci, a svaki dan se radi punom parom. Kako saznajemo, do sada su djelimično instalirani podovi, grijanje, struja, hlađenje prostora i ventilacija.

Predstavnici The Brew Co., koji su glavni pokretači oživljavanja nekadašnjeg simbola grada, trudili su se sve vrijeme zadržati autentičan izgled kina.

"Cilj je da oživimo ono što je ostalo u sjećanju svih Sarajki, Sarajlija i gostiju glavnog grada. Uradit ćemo ono što se mora kako bi prostor bio funkcionalan, a većina stvari ostat će kakve smo i zatekli u ovom prostoru koji je godinama bio zapušten i pod ključem. Naprimjer, stare zidove ćemo samo obložiti da se ne obrušavaju, stolice ćemo presvući novim platnom...", govori nam direktor The Brew Co. Orhan Galičić dok prolazimo kroz kino.

U narednim mjesecima do zvaničnog otvaranja kina planirano je da se uvede voda te uradi zvučna izolacija i enterijer.

Galičić nam otkriva kako će kroz donji dio kina biti montiran veliki šank koji će raditi na principu samousluge. U kinu će biti dva muška i tri ženska toaleta. Pored velike scene iza koje će biti postavljeno veliko platno, odvojen je i prostor za backstage.

"Radimo sve na tome da se radovi odvijaju u planiranom roku. Do kraja godine trebali bismo imati otvorenje kina, a već su u pripremi planovi za otvorenje. Zamišljamo taj dan na malo drugačiji način. Imamo ideju da kroz to otvorenje predstavimo sve ono što će Imperijal nuditi posjetiocima u budućnosti", dodao je Galičić.

U novootvorenom kinu planirano je održavanje predstava, projekcija, koncerata i drugih dešavanja, a ekipa iz The Brew Co. obećava kreativan program u kombinaciji s raznovrsnom ugostiteljskom ponudom.

Revitaliziranje kina Imperijal ustvari je dio projekta BIS ili Brew Imperial Society kroz koji mladi entuzijasti iz The Brew Co. žele vratiti nekadašnji simbol grada i pružiti mu novo poglavlje u historiji.

Podsjećamo, oni su u aprilu pokrenuli Crowfunding kampanju ili nekonvencionalno prikupljanje novca putem online platformi kako bi kupili miksetu, platno i projektor za kino. Kako kažu, ova tri elementa će predstavljati dušu operacije BIS, jer sve što se bude dešavalo u revitaliziranom kinu će trebati jedan od tih elemenata. Oni su od 16.000 planiranih, prikupili 10.604 dolara, što je 86 posto kampanje.

Zahvaljujući ovim sredstvima, kupili su platno i muzičku miksetu. Ostala je još kupovina projektora.

Galičić nam govori kako pakuju pakete koje namjeravaju poslati svima koji su ih podržali kroz Crowfunding.

Pored velikog broja mladih Sarajlija i Sarajki, ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržale su brojne ličnosti iz kulturnog života BiH kao što su Jasna Diklić, Ivana Vojinović, Mirza Tanović, Jasna i Pjer Žalica, Vanja Lisac, Feđa Isović, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić i mnogi drugi.

Kako to voli kazati ekipa The Brew Co., kino Imperijal vraća se na BIS, a već od nove godine posjetioce očekuje mnoštvo sadržaja.