Komentari (30)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Rahmetli Himzo je legenda sevdaha za sva vremena. Nadam se da ce se izdati monografija o njegovom zivotu i ocuvanju bh sevdalinke. Ne smije se zaboraviti ovakav sevdalija.
Nije niko, niti će iko, znati otpjevati "Eminu" kao rahmetli Himzo !
Himzo koliko sam samo suze prolio za tobom :))
Himzo Polovina ,mostarac iz Donje mahale,ipak je bio pola Bosanac pola Slovenac. Otac mu bio vojno lice ,službovao u LJubljani. Himzina majka bila je slovenka Ivanka Hlebec. Himzo je ipak bio antikomunist i član organizacije Mlada Bosna u kojoj je bio i Alija Izetbegović... Izbjegao je zatvor,navodno zbog "lepog glasa"-tito ga pomilovao!
Odma si sve pokvario kada si spomenu Aliju koji nas je sve prodao.
@Gaetamo https://www.youtube.com/watch?v=JmHTiuwpihA Pa dobro nije sviju, samo 8.000 bošnjaka, sta je to?
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
E moj doktore, i ti si odležao u zaptu samo što si bio bošnjak. A meni, meni je na iPodu Clash, Ramones, Sex Pistols, Nirvana, Coldplay..... i naravno sve tvoje pjesme kao i Zaimove a.r. te Safetove a.r. Pamtimo ih. Pamtimo po dobru. Da je po meni, na čaršiji bih im svoj trojici spomenik digao.
...ajd, pročitaj...
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=473636
sviđa mi se napokom jedan tekst o pravom Bosancu bez vjerskog fanatizma a i onog Velikog bošnjaštva
@ynwa Bošnjaštvo i islam veze nemaju 1 sa drugim. ja to recimo ne mogu biti Bošnjak i recimo ateist??? Bošnjačka kultura - pa sad ako uzmemo u obzir da su čika Šantić a kasnije i čika Jozo Penava pisali jedne od najboljih sevdalinki ikada nije mi uvezivo sa Bošnjačkom nego više sa gradskom kulturom Bosne. Malo edukacije nije na odmet.
@ ynwa Ja ne znam za tebe al sam čuo sevdalinke i u Makedoniji što bi značilo da su a i ti potvrđuješ Turci izvršili uticaj i donijeli orijent ovdje i sa njom pjesmu. Bošnjaci su ovdje ipak malo duže od sevdalinke a još mi ne odgovori čija li je pjesma Emina od čika Alekse Šantića i koja je to vrsta pjesme?
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
...kako vrijeme leti...
Tugu zbog prolaznosti vremena utopi u sevdalinku i alkohol, to je najbolje i baš ono pravo bosanski.