{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival ženske umjetnosti "PitchWise" počinje danas u Sarajevu

F
10.9.2015. u 08:27
8
198
Festival ženske umjetnosti "PitchWise" počinje danas u Sarajevu
8
Festival ženske umjetnosti "PitchWise" počinje danas u Sarajevu
Festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH "PitchWise" (PW), njegovo deseto izdanje, bit će otvoren danas i trajat će do 13. septembra u Sarajevu, u organizaciji Fondacije "CURE".
Ovaj prepoznatljivi feministički festival okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija iz države i svijeta. Ove godine na PW će svoje radove predstaviti oko 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Holandije, Njemačke, Gruzije i Amerike.

Neke od učesnica ovogodišnjeg programa su Eve Ensler, "Girl be heard", Guerrilla Girls, Dr.Kaouthars Darmoni, ACT Women, ArtFemine, VoxFeminae, BeFem, Impuls Tutin i drugi.

Ovogodišnji "PitchWise" stavlja fokus na centralnu temu "RE_Visited!", donoseći presjek 10 godina Festivala.

"Ovogodišnjim "PitchWise" festivalom obilježavamo ustrajnost održavanja i vidljivosti zauzimanja javnih prostora i transformisanje patrijarhalnih praksi u kulturu feminističkog narativa, koji propituje nametnute heteronormativne norme i nudi drugačiju kulturu, koja promoviše mir i nenasilje", navodi se u saopćenju organizatora.

Eve Ensler (USA), poznata američka spisateljica i aktivistkinja, autorica proslavljenih "Vagininih monologa", kazališnog komada "Nužne mete", inspiriranog izbjegličkim životima žena iz BiH, "Dobrog tijela", te političkih eseja "Konačno nesigurna, u svijetu opsjednutom sigurnosti", publici će predstaviti najnoviju knjigu "U tijelu svijeta", svojevrsne memoare u kojima isprepliće borbu s vlastitom opakom bolešću i borbu protiv kulture silovanja.

Ensler će govoriti o svome pisanju, aktivističkom angažmanu, posebno u borbi protiv nasilja nad ženama, o kreiranju "mjesta žena" u Keniji i Kongu, političkom antiratnom angažmanu, s naglaskom na izbjegličku krizu i nužnost promjene paradigme odgovornosti spram drugih i planeti Zemlji.

Predstavljanje knjige "U tijelu svijeta" će moderirati feministkinja iz Zagreba Rada Borić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: