Eve Ensler, autorica "Vagininih monologa" dolazi u Sarajevo

Eve Ensler, autorica "Vagininih monologa" dolazi u Sarajevo
53
Klix.ba
7.9.2015. u 14:02
41
komentara
53

dijeljenja
Eve Ensler, autorica "Vagininih monologa" dolazi u Sarajevo
Eve Ensler, poznata američka spisateljica i aktivistkinja, autorica proslavljenih "Vagininih monologa", prevedenih na 50 jezika i izvođenih u 120 zemalja svijeta dolazi u Sarajevo, gdje će, u okviru 10. festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise promovisati svoju novu knjigu, kao i odazvati se akciji "Ja sam muzej", posjetom Zemaljskom muzeju 9. septembra u 19:00 sati.
Eve Ensler (USA), poznata američka spisateljica i aktivistkinja, autorica proslavljenih "Vagininih monologa", pozorišnog komada "Nužne mete", inspirisanog izbjegličkim životima žena iz Bosne i Hercegovine, "Dobrog tijela", te političkih eseja “Konačno nesigurna, u svijetu opsjednutom sigurnosti".

Ensler je feministička i mirovna aktivistkinja, osnivačica pokreta V-Day, te kampanje "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" koja se provodi u 200 zemalja svijeta.

U četvrtak, 10. septembra u Bosanskom kulturnom centru, u periodu od 17:30-19:30, Eve Ensler će, u sklopu 10. festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise održati promociju svoje knjige "In the body of the world", "U tijelu svijeta", svojevrsne memoare u kojima isprepliće borbu s vlastitom opakom bolešću i borbu protiv kulture silovanja.


Eve govoriti o svome pisanju, aktivističkom angažmanu, posebno u borbi protiv nasilja nad ženama, o kreiranju "mjesta žena" u Keniji i Kongu, te političkom antiratnom angažmanu, s naglaskom na izbjegličku krizu i nužnost promjene paradigme odgovornosti spram drugih i planeti Zemlji.

Ona će u Sarajevu predstaviti kampanju Milijarda ustaje: One Billion Rising Revolution 2016.

Druženje s Eve Ensler će moderirati Rada Borić, feministkinja i mirovna aktivistkinja, te izvršna direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...