Kultura
57

Dvije godine kako su zakucane daske na vratima Zemaljskog muzeja

Piše: E.S.H.
Najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, Zemaljski muzej u Sarajevu, broji dvije godine od zatvaranja. Simboličnim zakucavanjem dasaka na ulaz, 04. oktobra 2012. godine, Zemaljski muzej je zatvoren za javnost prvi put u svojoj 126 godina dugoj historiji.

Daske zakucane na vratima Muzeja i natpis "Zatvoreno" su tamna mrlja društva koje ima sve manje sluha za čuvare kulture i historije sjećanja svih naroda u BiH.

Muzej je zatvoren zbog neriješenog pravnog stutusa iz kojeg su proizašli brojni finansijski problemi, nemogućnost isplaćivanja plaća i izmirivanja računa za komunalne usluge te održavanja reprezentativnog zdanja koje je napravila Austro-Ugarska.

"Treba biti realan, ne očekujem da će se u skorije vrijeme išta riješiti. Ne nadam se nekoj ozbiljnijoj priči, ali se nadam da će se bilo šta početi rješevati nakon izbora. Zemaljski muzej nažalost nije prioritet", rekao je za Klix.ba direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić.

Kazao je da za plaće radnicima i održavanje Zemaljskom muzeju na godišnjem nivou treba oko 1,4 miliona KM da bi minimalno funkcionirao. S obzirom da je Muzej zatvoren dvije godine i da je osoblje godinu prije toga radili besplatno, tužbe radnika i sudski procesi će zajedno sa svime pokazati pravi gubitak Zemaljskog muzeja, a prema riječima Adnana Busuladžića, taj gubitak je oko 2,5 miliona KM.

Sredstva za rad Zemaljskog muzeja BiH (za plaće i materijalne troškove zaposlenih) u vrijednosti od 300.000 KM, obezbijedila je Vlada FBiH do kraja 2014. godine, a bit će planirana u Budžetu za 2015. godinu.

"Odobreno je skandaloznih 300.000 KM i ne očekujem da će taj novac biti uplaćen do kraja godine. Taj novac može pokriti po tri plaće radnika, a radnici nisu dobili plaće tri godine. Problem Zemaljskog muzeja s tim novcem ne može biti riješen. Nadam se da će neko početi zaista ozbiljno rješavati problem ove ustanove, jer je Muzeju potrebno sistemsko rješenje", kazao je Busuladžić.

Iza zatvorenih vrata nalazi se cjelokupno kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe cijele BiH. Vlaga je nagrizla zidove i uništava polako brojne eksponate iako se uposlenici trude da to saniraju uključujući neprestano aparate protiv vlage.

Neophodno je što prije stvoriti uslove za rad, jer su eksponati neprocjenjive vrijednosti Zemaljskog muzeja već u velikoj mjeri ugroženi, a radnici nemaju plate. Do kada će daske stajati na vratima Zemaljskog muzeja ne znamo, ali smo svjesni da se moraju što prije skloniti kako bi se sačuvao ugled jedne od najstarijih muzejskih institucija BiH.