Brojna dešavanja
1

Drugi dan Bookstana u znaku regionalnih i svjetskih autora

M.A.
Drugi dan ovogodišnjeg Bookstana obilježile su brojne promocije, ali i razgovori s brojnim eminentnim imenima iz svijeta književnosti kako iz BiH, tako i iz regiona i iz svijeta.

Drugi dan ovogodišnjeg Bookstana započeo je promocijom zbirke pjesama "Kavalov jek" srbijanskog autora Srđana Sekulića. Na samom početku predstavljanja prve knjige mladog pjesnika, promotor Vladimir Arsenić naglasio je da poezija nije prostor mutnih i romantičarskih izmaglica, te da se o njoj danas treba govoriti jasno i glasno jer se na taj način njena uloga u društvu potvrđuje.

Govoreći o književnoj građi, Srđan Sekulić rekao je da svoja putovanja po Balkanu iskoristio kako bi pisao poeziju o onome što doživljava kao lično i blisko. Pjesnik i promotor razgovarali su također o izazovu rada na ritmu i dinamici zbog čega je zbirka pjesama kombinacija narativnih i lirskih pjesama.

U nastavku književnih druženja u bašti Buybooka, predstavljena je zbirka priča "Atakama" Nikole Nikolića, mladog crnogorskog pisca. Promociju je moderirala Magdalena Blažević, književna kritičarka, spisateljica i prevoditeljica koja je pojasnila da je zbirka podijeljena na tri dijela – "Odlaske", centralni dio "Horizont", te "Aneks".

Teme koje preovladavaju u autorovim djelima su – pitanje odlaska, samoubistva i smrti, te pitanje na koji način se njegovi likovi suočavaju sa smrću, pojašnjavajući kako mrak smatra podsticajnim od svjetla, te kako kroz duet sa smrću u svojim djelima, crpi kreativnu inspiraciju.

U sali Kina Meeting Point održana je promocija knjige "Izabrana djela Zuke Džumhura" u prisustvu Damira Uzunovića, direktora Buybooka, Selvedina Avdića, bh. pisca i novinara te Jelene Zimonjić, zaposlenicom u Odjelu za kulturu i informisanje u opštini Stari Grad, u Beogradu, a koja je u kontaktu i razgovorima sa kćerkom Zuke Džumhura započela ovaj projekt.

U drugom ovogodišnjem okruglom stolu definisanog tematskim okvirom Fantom slobode učesnici razgovora bili su osnivači časopisa, pokretači otpora i kulturnog povezivanja u prvim poslijeratnim godinama: Dragan Stojković, Enver Kazaz, Kruno Lokotar i Nenad Rizvanović.

Promocija knjige Johna Freemana "Rječnik propasti" održana u Meeting Pointu u razgovoru sa srbijanskim prevodiocem Dankom Ješićem, pri čemu je potegnula brojna krucijalna društveno-politička te moralna pitanja vremena u kojem živimo.

Promocija romana "Maybe Esther" njemačke spisateljice Katje Petrowskaje održana je u razgovoru sa Senkom Marić, mostarskom pjesnikinjom, prozaistkinjom i esejistkinjom. Roman, koji se prevashodno bavi Drugim svjetskim ratom, započinje nasiljem riječima - protagonistkinja se na bečkom peronu susreće s simboličnim natpisom "Bombardier welcome to Wien".

U sklopu predstavljanja knjige "Atlas pseudomitologije" Svetislava Basare, autor je spočitao Vuku Karadžiću simplifikaciju jezika, koji se tek sada, kaže on, oporavlja.

Drugi festivalski dan završen je promocijom novog romana "Mladeži" Arnona Grunberga, holandskog pisca židovskog porijekla. Promotor Chris Keulemans već u prvim minutama najavio je da su centralne teme razgovora – pitanje samoubistva i traume, te je ostatak razgovora protekao navigiranjem između sadržaja romana, odnosno fiktivnog, te crtica i anegdota iz autorove biografije, tvoreći brojne poveznice i dajući dodatnu dimenziju narativu.