Kultura
0

Drama Narodnog pozorišta "Divlje meso" gostuje u Brčkom

Klix.ba
Narodno pozorište Sarajevo gostovat će na 32. susretima pozorišta BiH u Brčkom sa dramskom predstavom "Divlje meso", rađenoj po tekstu Gorana Stefanovskog, za koju režiju potpisuje Dino Mustafić.

Ovo će biti izvrsna prilika da brčanska publika uživa u predstavi vrhunskog režisera, dobitnika mnogih nagrada.

Dramska predstava "Divlje meso" bi trebala da bude izvedena u četvrtak, 26. novembra 2015. godine, sa početkom u 19:30 sati u Sali Doma kulture Brčko.

Predstava "Divlje meso" je rađena po tekstu Gorana Stefanovskog, dok režiju potpisuje Dino Mustafić. Muziku je radio Damir Imamović, scenografkinja je Mirna Ler, dok je za kostime odgovorna Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Josip Pejaković, Vesna Mašić, Zijah Sokolović, Branko Ličen, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Riad Ljutović, Adi Hrustemović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Džana Pinjo, Merima Lepić, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Sanela Pepeljak.

"Iako je ova drama, 'klasik' južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme. Tematsko-idejni okvir ove 'drame vijeka', kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom 'novog poretka'. Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u "naš dom" sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo. Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv 'viška istorije' koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao 'dlaka u grlu', kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta", pojašnjava režiser Dino Mustafić.