Kultura
741

Definitivno otkazano izvođenje ruskog baleta na ledu “Labuđe jezero” u Sarajevu

Piše: A. B.
Baletna predstava ruskog državnog baleta, koja je prvobitno trebala biti izvedena 12. decembra u KSC Skenderija, a potom je prolongirana za 20. decembar iz tehničkih razloga, definitivno je otkazana, potvrdili su za Klix.ba organizatori ovog kulturnog događaja.

Nakon što produkcijski tim "Sarajevo Diska" zbog redukcije vode koja je u prethodnom periodu bila na snazi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nije bio u mogućnosti kreirati ledenu površinu, prvi zakazani termin za izvođenje ovog spektakla na ledu je otkazan, a danas su organizatori obaviješteni da nema ništa ni od novog termina za izvođenje predstave.

U utorak, 20. decembra će biti održana konferencija za medije na kojoj će se javnosti obratiti predstavnici organizacija ART BG iz Sofije i PRAGMA iz Skopja, zaduženi za bukiranje ansambla te tehničko-logističku realizaciju.

Kako saznajemo, predstava neće biti izvedena jer bi mogla utjecati na narednu turneju ruskog državnog baleta u Njemačkoj. Organizacijski tim je nekoliko puta pokušavao napraviti kompromis i pregovarati s glavnim akterima, ali bezuspješno. Baletna predstava bi trebala biti izvedena u sklopu naredne turneje u novembru 2017. godine.

Ranije smo pisali kako su propusti koji su doveli do otkazivanja baletne predstave na ledu državnog baleta iz St. Petersburga u Sarajevu, nakon što produkcijski tim zbog redukcije vode nije bio u mogućnosti kreirati ledenu površinu, razočarali ljubitelje kulture u našoj zemlji.

Iz KJKP "Vodovod i Kanalizacija" su tada kazali da ih organizatori nisu kontaktirali niti tražili dodatne količine vode ili prolongiranje najavljenog ispitivanja.

"Sarajevo Disk" izražava duboko izvinjenje bosanskohercegovačkim građanima koji su pokazali veliko interesiranje za gostovanje ruskog državnog baleta u Sarajevu, te obaviještava da će novac od kupljenih ulaznica biti vraćen. Na konferenciji za novinare će biti objavljene sve informacije vezane za refundiranje novca za kupljene ulaznice.