{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Damir Imamović napisao knjigu o sevdahu s kojom krećemo na muzičko putovanje kroz tri stoljeća

23.7.2016. u 11:49
4
18
Damir Imamović napisao knjigu o sevdahu s kojom krećemo na muzičko putovanje kroz tri stoljeća
4
Bh. interpretator sevdalinke i umjetnik Damir Imamović izdao je novu knjigu posvećenu sevdahu, a koja bi se u ponedjeljak, 25. jula trebala pronaći u bh. knjižarama.
Knjiga "Sevdah" Damira Imamovića dolazi u izdanju kluba knjige "Vrijeme" Zenica i donosi nam "muzičko putovanje kroz tri stoljeća". Knjigu urednički potpisuju Muamer Spahić i Selvedin Avdić, a dizajn je uobličio Kenan Zekić.

U pitanju je prvi studiozniji pregled ove oblasti na našim područjima, kao i prva vizija sevdaha iz perspektive izvođača koja pruža, kako je Damir Imamović nedavno kazao, "kratak i sladak" pregled žanra za širu javnost.

"Knjiga je upravo stigla iz štampe i moram priznati da sam se i ja iznenadio koliko dobro izgleda. Dizajner Kenan Zekić uradio je izuzetan dizajn. Mnogo sam zahvalan cijelom, sjajnom timu izdavačke kuće 'Vrijeme' iz Zenice bez kojeg ova knjiga sigurno ne bi bila moguća", kazao je Damir Imamović za Klix.ba.

Dodao je kako su se ideje i informacije o tradicionalnom žanru sevdaha kojeg je pokušao prikazati, sakupljale godinama, a knjiga se oslanja na njegova istraživanja, ali i na istraživanja cijele grupe vrijednih dokumentarista sevdaha.

"Interesovalo me je kako se sevdah mijenjao i razvijao pa vjerujem da će knjiga dobro doći i ljudima koji ne znaju ništa o tome, ali i onima koji misle da se tu nema šta znati. Danas o sevdahu znamo više nego ikada u njegovoj historiji i nadam se da će mu to pomoći da se razvija na pametne načine", kazao je Imamović.

Istraživanjem u oblasti sevdaha Damir Imamović se bavi u posljednjih deset godina, te je u tom periodu prikupio dosta materijala - snimke, fotografije, novinske članke, plakate... U svijet sevdaha je ušao i u njega se zaljubio 2003. godine, kada je u Buybooku počeo raditi na knjizi, pjesmarici o njegovom dedi, Zaimu Imamoviću.

U ranijem intervjuu koji je dao za Klix.ba pojasnio je motiv za pisanje jedne ovakve knjige.

"Uvijek sam se patio s tim kad me ljudi pitaju šta je sevdah ili me zamole da im preporučim neku literaturu. Imao sam ili neke etnomuzikološke tekstove koji su previše stručni ili neke koji su previše poetski. Starija generacija nažalost nije napravila posao formatiranja priče o sevdahu, on je kao cjelina strašno velik i kompleksan, tu moraš biti i teoretičar književnosti, antropolog, sociolog, novinar, psiholog i umjetnik. Mislim da je jedino ta pozicija izvođača dobra da se sve to sažme i sagleda na pravi način".

Pored nastupa i pravljenja muzike, Damir je dosta aktivan i iza scene, organizuje radionice i predavanja o sevdahu, a jesenas je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu postavio multimedijalnu izložbu "Sevdah, umjetnost slobode".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: