Muzika
375

Damir Imamović izdao prvu sevdah ploču nakon raspada Jugoslavije

Piše: L. Č.
Najaktuelnije izdanje Damira Imamovića, album "Dvojka", stigao je i u Sarajevo. Ono što je zanimljivo u vezi albuma "Dvojka" jeste da se pojavljuje i kao LP, te je u pitanju prva sevdah ploča od rata i raspada Jugoslavije.

U razgovoru za Klix.ba, Damir Imamović pojašnjava kako su se sevdah ploče prestale raditi 1991. ili 1992. godine, te niko od umjetnika nije objavljivao sevdah kao LP.

"Čar slušanja muzike na pločama ogleda se u toplini zvuka, u nekom respektu prema nosaču zvuka koji predstavlja cjelinu nekog rada. Kad ubaciš mp3-ice, sve se pomiješa i slušaš redom kojeg je telefon odredio. Ploča je kao režiran film - iskustvo od početka do kraja", pojašnjava Damir Imamović.

Cjelokupni vizuelni identitet albuma "Dvojka" radio je Mirko Ilić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih dizajnera sa njujorškom adresom. Album "Dvojka" izdaje prestižni Glitterbeat Records, a producirao ga je Chris Eckman.

"Sve na čemu sam radio već više od deset godina sam stavio u ovaj album: izazivanje ritma i strukture sevdaha na kojem radim s Nenadom i Ivanom (perkusionista i bassista Sevdah Takhta), i tradicionalnu violinu sa novim, autorskim zvukom Ivane Djurić (koja se bendu priključila prošle godine, i autorske pjesme koje plešu u polju sevdaha, i novi instrument kojeg su za mene napravili Ćamil Metiljević i Mirza Kovačević. Živimo u kulturi u kojoj je pjevač sevdaha predugo bio samo 'nekomercijalan narodnjak'. Vrijeme je da se to promijeni i u to treba uložiti sve što znamo i umijemo", kazao je Damir Imamović.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Album "Dvojka" drugi je album Sevdah Takhta Damira Imamovića i ukupno Damirov šesti sevdah album od 2006. godine, a već je pobrao odlične kritike.

Jedan od najznačajnijih svjetskih muzičkih časopisa britanski fRoots dodijelio mu je maksimalnih pet zvjezdica i uvrstio na svoju kompilaciju. Na britanskim radio stanicama album je već proglašavan albumom sedmice, a holandski novinar Mattie Poels napisao je: "Veliki pjevač, spreman da pokori svijet!".

Možda najznačajnija podrška stigla je iz pera uglednog producenta i autora Joe Boyda, poznatog kao producenta Pink Floyda, Nick Drakea, R.E.M.a i drugih. Nakon preslušanog albuma napisao je: "Znanje o sevdahu izvan Bosne šturo je: u Damiru Imamoviću sevdah je pronašao svoga šampiona koji može otvoriti njegova vrata svijetu."

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Svi zainteresirani album mogu nabaviti u možda posljednjoj radnji za popravku gramofona i drugih el. uređaja iService Consulting (M. M. Bašeskije 18). Album je dostupan za narudžbe širom svijeta na websiteu izdavača.