Muzika
27

Tuzlaci uživali u sevdalijskoj noći Damira Imamovića i Sevdah Takhta

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U sevdalijskoj noći Damira Imamovića i Sevdah Takhta večeras je imala priliku uživati i publika u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli. Koncert je upriličen pod okriljem višemjesečne turneje koju je ovaj poznati bh. bend započeo prije nekoliko dana u Sarajevu.

Nakon bh. prijestolnice i Pančeva na red su došli i Tuzlaci koji su, između ostalog, imali priliku uživati u numerama sa novog albuma "Dvojka" koji Damir Imamović, Nenad Kovačević, Ivan Mihajlović i Ivana Đurić promovišu u okviru već spomenute turneje.

Nastup u gradu na zrnu soli započeli su pjesmom "Rado, kćeri Rado".

Opisujući novi album koji je naišao na izuzetne kritike u regionalnim i svjetskim medijima, Imamović je kazao da "Dvojka" predstavlja jednu njegovu autorsku viziju šta bi to sevdah trebao biti.

Album je producirao Chris Eckman, vizuelni identitet potpisuje Mirko Ilić, a izdavač je prestižna World music kuća Glitterbeat Records.

Ovaj interpretator sevdalinke koji plijeni pažnju gdje god da se pojavi posljednji nastup u Tuzli imao je prije šest godina, a kako je kazao, ovaj koncert mu je značajan, s obzirom na to da se njegova višegodišnja veza sa publikom u ovom gradu na ovakav način nastavlja.

"Ovaj koncert je za mene stvarno značajan jer u Tuzli nisam bio dugo vremena. Prošla su dva aulbuma i mnoge druge stvari koje sam radio i dosta sam poziva imao da dođem u Tuzlu. Dolazak se konačno desio s novim albumom. Ja ne volim one lažne izreke 'publika je divna, super' i slično, ali tuzlanska publika je stvarno poznata po tome da voli sevdah i svaki sevdah projekat i izvođač uvijek nekako prođe kroz ovaj grad po nekoliko puta, upravo zbog toga što ljudi ovdje hoće to da čuju", kazao je Imamović u razgovoru za Klix.ba.

Imamović je dodao da je ekipa Sevdah Takhtka uvijek uzbuđena kada je na turneji.

"Zbog toga se i bavimo ovim poslom. Što se nas tiče stalno bismo svirali", nastavio je Imamović.

Tuzlanska publika imala je priliku uživati u svim autorskim pjesmama sa posljednjeg albuma "Dvojka" koje nastavljaju tradiciju sevdaha dirajući u neke od najosjetljivijih tema današnjeg bh. društva. Da su naišle na odličan prijem kod prisutnih, potvrđuju i ovacije koje su se prolamale salom BKC-a u Tuzli.

Pored spomenutog albuma te turneje koja je u toku, ovaj umjetnik 2016. godinu će zasigurno pamtiti i po nedavno objavljenoj knjizi "Sevdah" koja čitateljima donosi "muzičko putovanje kroz tri stoljeća".

"Pokušao sam da ispričam priču iz perspektive izvođača, jer o sevdahu obično govore književni teoretičari, sociolozi, muzikolozi i tako dalje, ali sami muzičari jako malo govore o sevdahu. Mi uglavnom sviramo i pjevamo, ali možda je došlo vrijeme da se i mi pozabavimo tom pričom", istakao je Imamović.

Imamović je mišljenja i da se danas dešavaju vrlo interesantne stvari kada je u pitanju sevdah, odnosno sevdalinka.

"Ako sada pogledate sevdalijsku scenu, vidjet ćete da tu imate svega. Imate ljude koji tome pristupaju na jedan starinski, pa možda i konzervativan način, ali imate i mlađe ljude koji pišu svoje nove stvari, aranžiraju to drugačije. Također, imate i ljude koji istražuju na vrlo interesantan način, ali i ljude koji pokušavaju da obuhvate širinu tog žanra", smatra Imamović.

Dodaje i da se pojavila jedna nova generacija koja jako dobro komunicira i na svjetskoj sceni.

"Mislim da sevdah danas jako dobro funkcioniše na pozornici. Naravno, funkcioniše on još uvijek i u tom kafanskom okviru, privatnoj sferi i kulturno-umjetničkim društvima. Muzika je vrlo živa i mislim da joj se odavno nije desio jedan ovakav zamah", mišljenja je Imamović.

Kada su u pitanju koncertne aktivnosti Damir Imamović i Sevdah Takht turneju nastavljaju u četvrtak u Ljubljani, zatim Mariboru, Novom Mestu, Briselu, Cirihu...